Ministar za rad u Sremskoj Mitrovici: Evropski dan osoba sa autizmom

Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Evropskog dana osoba sa autizmom danas je Sremsku Mitrovicu posetio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Aleksandar Vulin.

Ministar je prisustvovao kulturno – umetničkom programu Opštinskog udruženje građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom realizovanom u gradskoj biblioteci.

2

„Danas je Evropski dan osoba sa autizmom i danas koristimo priliku da podstimo da u Srbiji ima između 2.500 i 3.000 dece sa ovim oboljenjem. Deca sa autizmom ne smeju da budu nevidljiva u našem društvu, ona ne smeju da žive kraj nas, nego treba i moraju da budu deo našeg sveta. Udruženja za pomoć osobama sa autizmom, kao što je mitrovačko, nam omogućavaju da mi postanemo deo sveta dece sa autizmom, da i mi osetimo kakva je njihova bol i kakva je njihova radost, ali i da vidimo kako možemo da pomognemo njihovim roditeljima, kako možemo da pružimo ruku toj deci i da im život učinimo bar malo lakšim“, rekao je ministar Vulin prilikom svog obraćanja u biblioteci.

Vulin je rekao da će Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviti da pomaže svim udruženjima za pomoć osobama sa autizmom, kao i roditeljima dece sa autizmom kroz različite programe socijalne zaštite i naglasio da je uloga lokalne samouprave u tom poslu od presudng značaja.

3

„Lokalna samouprava je ta koja koja mora da razvija usluge zajednice, koja mora da razvija dnevne boravke i naravno uslugu predaha koja je izuzetno bitna roditeljima dece sa autizmom. Jedno društvo se ne meri po tome kako s odnosi prema svojim najbogatijim već najsiromašnijim. Društvo se vrednuje po tome kako se ponaša prema onima koji su najslabiji,a ne prema onima koji su najjači. Nadam se da će se naše društvo pokazati uspešnijim, još boljim, senzibilnijim i da će ova deca biti deo našeg sveta“, za kraj obraćanja rekao je ministar Vulin.

Gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović kratko je rekao da će lokalna samouprava nastaviti da pomaže Opštinskom udruženju građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom i da će im u maksimalnoj meri staviti svoje kapacitet na raspolaganje.

Ispred Republičnog udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom okupljenima se obratila Vesna Petrović koja je naglasila da je cilj i misija Udruženja Srbije za pomoć osobama sa autizmom da senzibiliše ljude i uopšte društvo da deca i osobe sa autizmom postoje i da i oni imaju kvalitete, da imaju potencijale i da to treba ceniti i pružiti im šansu da ih pokažu.

4

 

 

Opštinskog udruženje građana Sremske Mitrovice za pomoć osobama sa autizmom osnovano je u aprilu mesecu 2012. godine u broji oko 30 članova sa teritorije Grada Sremska Mitrovica.

6

You May Also Like