U Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici još uvek nemaju nijednog pacijenta koji bi bio kandidat za dobijanje kubanske vakcine, a narednih dana treba da bude završeno testiranje za još dvoje potecijalnih primalaca.

vakcine

Kubanski lekar koji je rukovodio timom koji je napravio vakcinu „cimavaks“ Kamilo Rodrigez je prošle nedelje stigao u Beograd, kako bi nadgledao proceduru davanja i primanja vakcine, što bi trebalo da počne narednih dana, dok bi u Novi Sad trebalo da stigne sutra.
Direktor Instituta za plućne bolesti Vojvodine, Branislav Perin, kaže da je do sada testirano šestoro pacijenata, od čega je za njih četvoro utvrđeno da ne mogu da dobiju vakcinu. „Njih četvoro je prošlo testove i oni nisu podobni kandidati za dobijanje vakcine. Očekujemo završni test kod još dvoje kandidata. Primena vakcine će početi čim nađemo prvog pacijenta koji može da bude kandidat za dobijanje leka“, rekao je Perin. Prema njegovim rečima, Institut u Kamenici je počeo da radi na selekciji pacijenata čim je vakcina stigla u Srbiju.
„Svakoga dana imamo konzilijum i onkološku komisiju i svakodnevno obavimo desetine poziva. Ali, samo oni koji ispunjavaju kriterijume mogu da dobiju vakcinu“, kazao je Perin i podsetio na to da vakcinu mogu da dobiju samo pacijenti koji boluju od adenokarcinoma pluća u četvrtom stadijumu i koji nisu do sada dobijali nikakvu terapiju, dakle kod kojih je bolest tek sada otkrivena. Direktor Instituta očekuje da će saradnja s kubanskim doktorom, Kamilom Rodrigezom, biti u domenu aplikcije vakcine.
„U petak nam je predočio istraživanje i rezultate koji su postignuti na Kubi, što je nama uglavnom već bilo poznato iz literature. Međutim, njihovo iskustvo ne može da se primeni kod nas. Naime, na Kubi je lek registrovan i koristi se u terapiji, a kod nas nije registrovan i može da se koristi samo kod pacijenata koji nisu dobijali terapiju“, objasnio je Perin.
On očekuje da će u narednih sedam do 15 dana Institut imati kandidata za dobijanje vakcine. Na osnovu dosadašnjeg malog uzorka ispitanih pacijenata, mali je broj onih koji ispunjavaju sve kriterijume. Od šestoro ispitanih, četvoro ne može da primi, te je to već oko 66 odsto negativan rezultat.
Kako je ranije rečeno, država je nabavila 1.670 doza vakcine, koju će tokom više meseci moći da prima 30 pacijenata. Od tog broja, njih deset bi trebalo da dobija terapiju u Institutu u Sremskoj Kamenici, a još po deset u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije i KBC „Bežanijska kosa“ u Beogradu.
Kamilo Rodrigez je ukazao da vakcina ne leči tumor, već sprečava njegov rast, ali da je ona „milosrdni lek“. Kako je objasnio, vakcina se koristi više puta, na 28 dana. Prva doza se daje da bi se aktivirao imuni sistem, a svaka sledeća primena se koristi kako bi se pojačalo njeno dejstvo. Rodrigez je rekao da je na Kubi vakcina davana i pre i posle i u toku hemoterapije i da su svi pacijenti dobro reagovali, tako da se pokazalo da je bezbedna kad se koristi sa hemoterapijom.

Politika

Možda Vam se svidi i