Da bismo sa prosečnom platom zaradili dovoljno za litar ulja, potrebno je da radimo 33 minuta, pet minuta više nego prošle godine, a za kilogram šećera 16 minuta, dva minuta manje u odnosu na prošlu godinu, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
potrosacka_korpa_2

„Većina proizvoda skuplja je za dinar ili dva, neki čak i više. To su sitna poskupljenja koja često ni sami ne primetimo odmah, ali potrošači nam se javljaju i žale se na stalne skokove cena“, kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.
Tako smo prošle godine za prosečnu platu mogli da kupimo 662 litra ulja, dok ove možemo da pazarimo skoro upola manje – 322 litra. Sa druge strane, ove godine možemo da kupimo 12 kilograma svinjskog mesa više nego lane ili 105 kilograma šećera više.
Prosečna plata pala je za godinu samo 50 dinara, ali je skok cena proizvoda povećao vreme koje moramo da provedemo na poslu da bismo mogli da ih kupimo. Tako da bi kupili mašinu za pranje veša prošle godine bilo nam je potrebno 13 dana, pet sati i 34 minuta, a danas skoro ceo radni dan više, dok će oni koji žele nov LCD televizor na poslu morati da provedu pola sata duže da bi ga priuštili.

021

Možda Vam se svidi i