Sremska Mitrovica – U utorak, 17. marta, sremskomitrovački prosvetni radnici pridružiće se protestnom skupu prosvetara u Beogradu, tako da se taj dan nastava u školama u Sremskoj Mitrovici neće realizovati.

Prosvetari će se, prema rečima Dobrile Gmizić, predsednika Sindikata prosvetnih radnika Sremske Mitrovice i člana Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, tačno u podne prvo okupiti ispred Narodne skupštine Republike Srbije i uputiti pismo narodnim poslanicima uz zvižduk zbog “malih” plata i dnevnica poslanika.

Nakon toga, prosvetari će otići ispred zgrade Vlade Republike Srbije i aplauzom se “zahvaliti” na uvedenim merama štednje, a u 13 časova zakazano je okupljanje ispred zgrade Ministarstva prosvete. Tu će predstavnici sindikata uputiti ministru zahtev za prijem.

skola_Getty_Images

Odlukom ministra da umanji plate prosvetnim radnicima koji su u štrajku, dodatno je revoltiralo prosvetare.”Ministar prosvete je jedini odgovoran zbog protesta u utorak, on krši zakon i ustav selektivnom diskriminacijom prosvetnih radnika, tačnije onih koji su u sindikatima koji štrajkuju”, rekla je Gmizić i dodala da je predsednicima sindikata plata prvo umanjena za 10 odsto, a zatim 19. februara plata je umanjena svim strajkačima.

Prema njenim rečima došli su do informacija da su u pojedinim školama u Srbiji plate prosvetnim radnicima u štrajku smanjene proizvoljno, nekima čak i do 30 odsto, ali takvih slučajeva, Gmizić napominje, nije bilo u školama u Sremskoj Mitrovici.

“Protest u utorak jeste poslednje upozorenje ministru prosvete da povuče dopis o umanjenju zarada. Dok se ne ispune naši zahtevi, nastava u osnovnim i srednjim školama u kojima prosvetni radnici štrajkuju i dalje će bti skraćeni 30 minuta, u tim školama neće se održavati sednice odeljenskih i nastavničkih veća, neće biti priprema za polaganje male mature, a u dnevnik rada će se upisivati srazmerni deo za koliko je umanjena zarada, tako da će broj časova biti manji od planiranog“, rekla je Gmizić.

Ona je za kraj dodala da će se veliki broj mitrovačkih prosvetara pridruži protestu u Beogradu.

U Sremskoj Mitrovici u štrajku su i dalje sve škole izuzev srednje medicinske škole „Draginja Nikšić“ i dela prosvetara u Prehrambeno hemijskoj i šumarskoj školi.

Možda Vam se svidi i