Sremska Mitrovica – Kraj štrajka prosvetnih radnika se ni ne nazire, tako da će svi osnovci i srednjoškolci u školama širom Srbije čiji su učitelji, nastavnici i profesori u štrajku i naredne nedelje biti uskraćeni za 15 minuta svakog časa.

Čelnici sindikata i Ministarstva prosvete Srbije nisu potpisali poseban kolektivni ugovor kako je tokom prošle nedelje najavljivano, a samim tim nije potpisan ni sporazum o prekidu štrajka koji traje od 17. novembra prošle godine.

dru-skola

Prema rečima ministara prosvete Srđana Verbića čelnici četiri reprezentativna sindikata prosvete napustili su sastanak bez potpisanog posebnog kolektivnog ugovora.

Verbić je ponovo pozvao sindikate da parafiraju poseban kolektivni ugovor, smatrajući da je prethodnih nedelja, koliko traje štrajk, 350.000 učenika iskorišćeno za ucenu.

On je dodao da je novi posebni kolektivni ugovor za zaposlene u prosveti bolji nego prethodni i da su prosvetarima ispunjeni svi zahtevi osim jednog koji prosvetrari smatraju ključnim, a to je izuzimanje od smanjenja plata.

Jasna Janković, portparol Unije sindikata prosvetnih radnika rekla je da su predstavnici sva četiri sindikata odbila da potpišu poseban kolektivni ugovor i da ih je ministarstvo uslovilo da uz poseban kolektivni ugovor potpišu i sporazum o prekidu štrajka, što su oni odbili, pa prema tome štrajk se nastavlja.

U Sremskoj Mitrovici i dalje štrajkuju sve osnovne i srednje škole, izuzev srednje medicinske škole “Draginja Nikšić” i dela zaposlenih profesora u srednjoj “Prehrambeno-šumarskoj i hemijskoj školi”.

Možda Vam se svidi i