Cena barela američke WTI nafte na svetskoj berzi poskupela je za čak 28 odsto, što će se, prema oceni domaćih stručnjaka, već za desetak dana preliti i na srpsko tržište. Barel nafte na svetskoj berzi sada iznosi 57,2 dolara, čak 12,75 dolara više nego pre mesec dana.

gorivo

– Od juna 2014. godine, pa sve do januara ove godine, cena WTI nafte pala je čak za 59 odsto, sa 107 na 44 dolara po barelu, što je jedan od najvećih padova u tako kratkom periodu u poslednjih desetak godina, pa zato ni eventualna korekcija koja bi bila veća od uobičajene, ne treba da iznenadi – objašnjavaju analitičari brokerske kuće “Admiral Markets”.

Da će se ovo poskupljenje već u narednih desetak dana osetiti i na srpskom tržištu, ocenjuje Borisav Tatić, predsednik Udruženja benzinskih stanica Srbije.

– Bez ikakve dileme, povećanje cene nafte sledi i u Srbiji. Onog momenta kada se potroše zalihe sirove nafte koje trenutno ima Naftna industrija Srbije (NIS) na lageru. Prva sirova nafta, posle poskupljenja na svetskoj berzi koja uđe u preradu, zahtevaće povećanje cene – ističe Tatić.
Kako pak dodaje, poskupljenje neće biti odmah u punom iznosu.
– Za dve nedelje, a možda i ranije, krenuće se sa postupnim poskupljenjem. Kako bi se potrošači navikli, cena će se malo-pomalo povećavati za po dva, tri dinara – objašnjava Tatić.

Analitičari “Admiral Marketsa” prognoziraju da će dugoročno cena nafte i dalje rasti.
– Zbog ekonomskog oporavka u Evropi i stabilnog rasta u ostatku sveta potražnja će rasti, a niska cena će dodatno povećati potražnju za energijom. U idućih godinu do dve, cena nafte se verovatno neće vratiti na sto dolara po barelu, ali porast na 65 do 75 dolara se može očekivati – zaključuju stručnjaci.

Izvor: “Alo!”

Možda Vam se svidi i