Sremska Mitrovica – Od 2013. godine svi građani Srbije slanjem SMS poruke na samo jedan broj telefona mogu da prijave korupciju u zdravstvu. U toku prethodnih dana to je učinilo jedanaest Mitrovčana.

SMS servis za prijavu korupcije pokrenula je organizacija “Srbija u pokretu” uz podršku Ministrastva zdravlja i Kancelarije za razvoj Ujedinjenih nacija u junu mesecu 2013. godine. Za prvih godinu dana rada na SMS broj za prijavu korupcije u zdravstvu stiglo je više od hiljadu prijava, najviše iz Beograda.

U proteklih godinu dana, prema podacima “Srbija u pokretu” ukupan broj prijava korupcije u zdravstvu na teritoriji grada Sremska Mitrovica iznosi jedanaest. U Rumi ih je za godinu dana bilo samo dve, u Šapcu tri, Staroj Pazovi jedna prijava, a u Sremskoj Kamencici sedam.

korupcija u zdravstvu

Iz “Srbija u pokretu” su objasnili da su ljudi najčešće ukazivali na klasičnu korupciju, dakle traženje novca odnosno mita, slučajeve kada lekari pacijente upućuju na privatne klinike gde honorarno rade, ali i korupciju pri zapošljavanju u zdravstvenim ustanovama.

Nakon dobijanja SMS poruke o korupciji u zdravstvu svaki slučaj se ispituje i ukoliko se prikupi dovoljno informacija podnose se krivične prijave.

Korupciju u zdravstvu možete prijaviti slanjem SMS poruke na broj telefona 061/24-444-24, po ceni jedne regularne poruke. U poruci je neophodno navesti grad/opštinu, zdravstvenu ustanovu i kratak opis slučaja. Ukoliko je poruka valdina i odnosi se na Zdravstveni sistem Republike Srbije obučeni aktivisti i aktivistkinje će vam odgovoriti u roku od 48 časova.

Možda Vam se svidi i