Sremska Mitrovica – Danas se u Srbiji, kao i u mnogim zemljama sveta obeležava Svetski dan borbe protiv tuberkuloze.

Crveni krst Sremska Mitrovica, kao sastavni deo Crvenog krsta Srbije koji u partnerstvu sa Ministarstvom zdravlja deset godina unazad realizuje projekat „Kontrola TBC u Srbiji“, i ove godine uključuje se u obeležavanje ovog značajnog datuma.

Svetski dan borbe protiv TBC ove godine će se obeležiti se pod sloganom: „OTKRITI-LEČITI-IZLEČITI“.

Ovogodišnja poruka Stop TB partnerstva poziva zemlje da počnu aktivno da tragaju za tuberkulozom. Svetski dan je povod da se mobilišu svi važni činioci u društvu da bi se napredovalo ka eliminisanju tuberkuloze kao javno zdravstvenog problema.

svetski-dan-tuberkuloze roditeljsrbijatackakom

 

Foto: roditeljsrbija.com

Svake godine u svetu od tuberkuloze koja je izlečiva bolest oboli oko 9 miliona ljudi, a umre oko 1,5 milion osoba.

Među ljudima koji nisu dijagnostifikovani, lečeni i izlečeni su ljudi koji su na marginama društva poput veoma siromašnih ljudi, osoba koje žive sa HIV/AIDS-om, deca, žena, zatvorenici, injektirajući korisnici droga, beskućnici…

Od 2009.godine Crveni krst Sremska Mitrovica uključen je u aktivno traganje za obolelima među korisnicima Narodne kuhinje i romskom populacijom.
Podršku ovom projektu Crveni Krst Sremska Mitrovica daje kroz tri ključna segmenta:
– aktivnim traganjem za obolelima među korisnicima narodne kuhinje
– omogućavanjem osobama iz kontakta obolelog pripadnika romske nacionalnosti da bude obuhvaćen pregledom u pneumoftiziološkoj službi
– pružanjem podrške direktno opserviranoj terapiji osobama koje su siromašne, a na ambulantnom lečenju.

Činjenica je da tuberkuloza kao bolest treba da bude briga svakog pojedinca, ne samo zdravstvenog sistema kao ni sistema zdravstvene zaštite. Svako treba da bude uključen u borbu protiv ove bolesti. Crveni krst će ovaj dan iskoristiti da skrene pažnju naših sugrađana na ovu izlečivu bolest, podelom edukativno promotivnog materijala na Trgu, a javnost se može priključiti obeležavanju Svetskog dana borbe protiv TBC putem društvenih mreža pojačavajući na taj način poruku koju je lansiralo Stop TB partnerstvo. Tvitovi za partnere koji se prijave biće #WTBD2015 i #ReachTreatCureEveryone na svim društvenim mrežama.

Možda Vam se svidi i