Vlada je proglasila Dan žalosti nedelju 15. mart zbog pogibije sedam osoba u padu vojnog helikoptera.
dan_zalosti_thumb_medium500_334
U padu helikoptera stradali su major Omer Mehić, kapetan Milovan Đukalić, zastavnik Nebojša Drajić, mehaničar letač zastavnik Ivan Miladinović, lekar Dževad Ljajić, anestetičar Miroslav Veselinović, kao i bolesna beba iz porodice Ademović iz Novog Pazara stara pet dana.

Vlada Srbije izjavila je saučešće porodicama stradalih i pozvala medije da i danas usklade svoj sadržaj sa odredbama o danu žalosti.
Zakonom o danu žalosti predviđeno je da zastave budu spuštene na pola koplja, kako na državnim institucijama tako i na sportskim manifestacijama.

Na javnim mestima, u kafićima, restoranima i drugim lokalima zabranjeno je emitovanje zabavne i narodne muzike, odnosno održavanje zabavnih programa.

Prema Zakonu, Vlada dan žalosti proglašava posle naročito tragičnog događaja, teške nesreće koja za posledicu ima smrt, ranjavanje ili teško oštećenje zdravlja većeg broja ljudi ili u slučaju smrti visokog državnog funkcionera, a kada proceni, može da ga proglasi i u slučaju smrti ličnosti koja je imala velike zasluge za zemlju.

U padu vojnog helikoptera, koji je prevozio bolesnu bebu iz Novog Pazara, nema preživelih

Helikopter je stigao do Beograda oko 23 sata, ali nije uspeo da sleti na aerodrom zbog loših vremenskih uslova i magle. Kružio je neko vreme u blizini aerodroma u potrazi za pogodnim mestom za sletanje, ali mu se potom gubi svaki trag. U 2.10 sati kontrola letenja je izgubila kontakt sa posadom.

Bebu su juče posle podne prevozili sanitetom iz Novog Pazara u kragujevačku bolnicu, kada je na putu u blizini Raške došlo do odrona i sanitet je ostao zarobljen. Zbog problema sa disajnim putevima, novorođenče je bilo u teškom stanju, a u sanitetskom vozilu nije bilo dovoljno kiseonika da bi se čekalo na raščišćavanje puta.
U vozilu je bilo rezervi kiseonika za oko sat vremena, pa je hitno organizovana evakuacija i na mesto odrona upućen je vojni helikopter da preveze bebu u Beograd na Institut za majku i dete.
Odron u mestu Pivnice zatvorio je u potpunosti Ibarsku magistralu oko 21.00, a put je bio potpuno neprohodan do 23.00, kada je raščišćena jedna traka.

Pao jedan od dva Mi-17 u upotrebi

Ta dva helikoptera Mi-17 su letela u sastavu 890. mešovite helikopterske eskadrile 204. vazduhoplovne brigade u Batajnici, a u Vojsci Srbije imali su internu oznaku HT-48 (Helikopter Transportni 48).
Helikopteri su originalno proizvedeni za Sovjetski Savez 1989. i 1991. godine, a u Srbiju su uvezeni polovni 1997. godine za potrebe Jedinice za specijalne operacije Resorsa državne bezbednosti, koja ih je koristila na Kosovu.
Prosečna starost flote transportnih helikoptera koji lete u Vojsci Srbije iznosi gotovo 33 godine, a najmladji helikopter koji leti je Mi-17 koji je proizveden pre četvrt veka.

Možda Vam se svidi i