Sremska Mitrovica – Nedostatak vlage u zemljištu i visoke temperature vazduha ugrožavaju rast kukuruza, soje i šećerne repe, što će se, ako u narednom vremenskom periodu ne bude obilnijih padavina, sigurno odraziti na prinos ovih ratarskih kultura.

Prema rečima Vladimira Vlaovića, generalnog sekretara Sremske privredne komore, najviše je ugrožena soja, dok je najmanje ugrožen suncokret.

„Soja je najugroženija i preko je potrebno da padne između 20 do 30 litara kiše, kako bi se vlažnost zemljišta održala do žetve i kako bi prinos bio dobar. Najmanje je ugorožen suncokret jer je najotporniji na visoke temperature i manjak vlage u zemljištu“, rekao je Vlaović.

On je dodao da kukuruz koji je posejan u višim predelima još uvek odoleva suši, a na kukuruzu koji se nalazi u nižim predelima Srema već se vide prve posledice suše.

„Kukuruzu koji je zasejan u nižim predelima već se suše donji listovi i ukoliko u narednom vremenskom periodu ne bude većih padavina prinos će sigurno biti manji“, rekao je Vladimir Vlaović.
On je takođe naglasio, da je za procene o prinosima još uvek rano govoriti, i da je najbolje sačekati kraj avgusta, kada se očekuje berba.

Ove godine, na sremskom poljima kukuruz je zasejan na ukupno 119.910 hektara, suncokret na 7.610 hektara, a soja na ukupno na 25.560 hektara.

Možda Vam se svidi i