Sremska Mitrovica – Prema poslednjim informacijama na zvaničnim listama čekanja na pojedine operacije, ali i preglede u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica pacijenti iz Srema prinuđeni su da čekaju mesecima, pa i po nekoliko godina.

Situacija sa pregledima kao što su CT dijagnostika kičmenog stuba na koji čeka 222 pacijenta i CT endokranijuma na koji čeka 351 pacijent nešto je bolja u odnosu na operativne zahvate, pa su posledjni prijemi za ove preglede zakazani za sredinu, odnosno kraj januara meseca naredne godine. Međutim situacija sa pojedinim operativnim zahvatima je mnogo ozbiljnija.

Dok su operacije ugradnje endoproteze kuka, a ukupno ih ima 116 mahom zakazane za naredna tri meseca, opepracije kolena, njih ukupno 6 koje su trenutno na listi čekanja biće obavljene već tokom avgusta.

Na operaciju katarakte sa ugradnjom intraokularnog tvrdog sočiva pojedini pacijenti moraće da čekaju više od dve godine, na zvaničnoj listi čekanja zakazano je 88 operacija, od kojih je poslednja zakazana za 7. septembar 2017. godine.

Oko 1800 pacijenata čeka operaciju katarakte sa ugradnjom interokularnog mekog sočiva, a poslednja operacija na listi čekanja je zakazana za 13. novembar 2017. godine.

Ove operacije se izvode na svakih 3 do 4 dana i to po nekoliko zahvata u toku jednog dana.

Opšta bolnica Sremska Mitrovica je ustanova regionalnog karaktera, što bi značilo da zbrinjava i leči pacijente iz čitavog Srema koji obuhvata oko 350 000 stanovnika, pa s toga nije iznenađenje veliki broj pacijenata na listama čekanja.

Godišnje se u ovoj ustanovi u proseku operiše oko 7500 pacijenata, obavi blizu 250 hiljada specijalističkih pregleda, a broj novorođene dece iznosi oko 1500. Prosečna dužina hospitalizacije u Opštoj bolnici Sremska Mitrovica je najniža u Srbiji i iznosi, u proseku 4,3 bolnička dana.

Možda Vam se svidi i