Srbija – Devet fakulteta Univerziteta u Beogradu najavilo je povećanje cena školarine od 1.000 do 12.000 dinara zanarednu akademsku godinu 2015/16.

Najveće poskupljenje od 12.000 buduće brucoše očekuje na Šumarskom fakultetu, a razlog su, kako se moglo čuti u rektoratu, „troškovi studentskih vežbi i rada na terenu”. Za njim sledi Matematički fakultet koji je školarinu već povećao prošle godine za 9.000 dinara, a sad će je povećati za još 10.000, pa će studije matematike ubuduće koštati paprenih 130.000 dinara.

Kao razlog povećanja, na sednici Senata Univerziteta juče navode se onflacija i povećani troškovi rada fakulteta.su

„Ako pogledate za koliko smo povećali cenu školarine, videćete da se radi o usklađivanju školarine s iznosom inflacije“, rekla je prof. dr Biljana Trebješanin, v. d. dekana Učiteljskog fakulteta.

Novi cenovnik prosleđen je i Ministarstvu prosvete na mišljenje. Međutim, poznato je da to mišljenje nije obavezujuće i da, čak i kad je negativno, fakulteti podižu cene.

studiranje

Rektor Vladimir Bumbaširević takođe je pokušao da opravda nove cene starom pričom da većina fakulteta dugi niz godina nije povećavala školarine.

„Školarina nije mnogo povećana i taj iznos nije u pravoj meri odraz cene školovanja studenta i prilagođen je trenutnoj finansijskoj situaciji roditelja“, rekao je prof. Bumbaširević.

Prof. dr Miodrag Popović, prorektor za finansije, dodao je da fakulteti koji su predložili veću školarinu za oko 1.000 dinara, a takvih je dva od devet, zapravo neće imati veću cenu nego će uz školarinu biti objedinjen iznos troškova za finansiranje Univerziteta.

Izvor: Blic

You may also like