Sremska Mitrovica – U okviru projekta “Kulturni napad” sinoć je u Mitrovačkoj gimnaziji, održan koncert studenata Akademije umetnosti u Novom Sadu.

Publici su se predstavili studenti I, II i III godine, izvodeći kompozicije nekih od najpoznatijih kompozitora kao što su Betoven, Debisi, Brams, Rahmanjinov…

2

Milan Miladinović, šef muzičkog Departmana Akademije umetnosti u Novom Sadu je istakao da je ovaj projekat od izuzetno velike važnosti, jer se njime povećava deficitarna kulturna ponuda u manjim gradovima u Vojvodini .

„Veoma mi je velika čast što nastupam u Sremskoj Mitrovici u okviru ovog programa. „Kulturni napad“ nazvali smo tako jer obuhvata predstavljanje umetničkih sadržaja studenata Akademije umetnosti. U okviru ovog projekta zastupljeni likovni Departman, Departman dramskih umetnosti i muzički Deprtman. U mnogim gradovima u Vojvodini nastupaće naši glumci i režiseri, slikari i muzičari i pružiće ono što tim gradovima nedostaje, a to su kulturni programi.

Akademija umetnosti u Novom Sdu, kao zaista jedan stožer budućnosti kulure na ovim prostorima, i kao jedna od najznačajnijih institucija sa izuzetnom produkcijom mladih talentovanih ljudi pružiće priliku mladim umetnicima da se predstave publici“, rekao je Milan Miladinović, šef muzičkog Departmana.

On je dodao da je saradnja sa lokalnom samoupravom Grada Sremska Mitrovica odlična i u okviru projekta Kulturni napad najavio još dve pozorišne predstave, kao i izložbu slika zakazanu za 20. novembar.

U ponedeljak, 16. novembra, sa početkom u 20:00 časova na velikoj sceni Pozorišta „Dobrica Milutinović“, biće odigrana predstava studenata III godine glume, „Černodrinski se vraća kući“.

U petak, 20. novembra, sa početkom u 19:00 časova, u Carskoj palati „Sirmium“, biće otvorena izložba „Masteri grafike Akademije umetnosti u Novom Sadu (1992-2010)“, a u 20:00 časova na istom mestu biće odigrana predstava studenata glume Akademije umetnosti u Novom Sadu, „Čehovljeve priče“.

Borislav Babić, pomoćnik gradonačelnika Sremske Mitrovice je rekao da Gradu Sremska Mitrovica nedostaju manifestacije ovakvog tipa i da će se Grad potruditi da podržava ovakve projekte i u buduće.

U periodu od oktobra do decembra 2015. godine, Akademiija umetnosti će izvesti niz kulturnih programa namenjenih široj javnosti, poput pozorišnih predstava, izložbi i koncerata u ne samo u Sremskoj Mitrovici, nego i u Bačkom Petrovcu, Rumi, Zrenjaninu, Baču, Subotici, Vršcu i Šidu.

Ovaj projekat se finansira sredstvima Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje AP Vojvodine.

Možda Vam se svidi i