Sremska Mitrovica – Treću godinu za redom „Mitrovačka gimnazija“ učestvuje u projektu nevladine volonterske organizacije AFS Interkultura, a ove godine ovom projektu se pridružila još jedna mitrovačka srednja škola i to ekonomska škola „9. Maj“ koja će zajedno gimnazijom danas i sutra ugostiti osam učenika iz inostranstva.

Zahvaljujući programu Interkultura u okviru kojeg se vrši razmena učenika, ukupno osam đaka iz Italije, Belgije, Turske i Rusije boraviće tri meseca, odnosno godinu dana, a sve u zavisnosti od programa, u nekoliko gradova u Srbiji. Oni su u posetu Sremskoj Mitrovici došli u okviru obeležavanja Dana interkulturnog dijaloga, koji se pored Sremske Mitrovice obeležava u još samo dva grada u Srbiji. Mitrovačku gimnaziju zahvaljujući ovom projektu tokom cele godine pohađaće učenica sa Tajlanda, Ern, kojoj je gostoprimstvo pružila Tijana Berežni i odeljenje bilingvalnog smera IIB.

IMG_7004

Mirjana Đorđević, direktor „Mitrovačke gimnazije“ prvenstveno je izrazila je zadovoljstvo što gimnazija treću godinu za redom učestvuje u ovom projektu.

„Drago mi je što danas možemo ugostiti učenike iz inostranstva i pružiti mogućnost kako njima, tako i našim učenicima da upoznaju različite kulture, jezike, da steknu nova iskustva i prijatelje. Ovo je dobra prilika da svi naši učenici shvate da imaju šansu da odu negde, ali i da prime nekog u goste, da upoznaju i saznaju nešto novo i praktično da iskoristi sve mogućnosti koje im se pružaju“, rekla je Đorđević.

Đorđević je dodala da su učenici Mitrovačke gimnazije za goste ptripremili video prezentacije naše zemlje i da će ih upoznati sa nekim od naših narodnih igara i pesama.

interkultura1

„Ekonomska škola je jako zadovoljna što se priključila projektu Interkultura. Prošle godine smo samo pomagali Mitrovačkoj gimnaziji, ali ove godine smo se aktvnije uključili u čitav projekat“, rekao je Siniša Jukić, direktor Srednje ekonomske škole „9. Maj“.

on je dodao da su učenici ekonomske škole, kuvarskog i ugostiteljskog smera spremili domaće specijalitete kako bi gostima prezentovali srpsku kuhinju, dok će učenici turističkog smera sutra preuzeti ulogu domaćina i vodiča pa će gostima iz inostranstva predstaviti sve znamenitosti našeg grada.

Interkulturu su 2008. godine osnovali ljudi koji su osamdesetih godina i sami učestvovali u AFS programima razmene. Ovi programi su postojali u Jugoslaviji u okviru tadašnjeg Karavana, Biroa za međunarodnu razmenu omladine i studenata, od 1966. do 1992., kada su se zbog nesrećnih događaja u regionu ugasili, navodi se na sajtu udruženja Interkultura. U periodu od 1966. do 1992. u ovim programima je učestvovalo oko 800 omladinaca iz Jugoslavije, dok je oko 600 mladih iz stranih zemalja bilo na godišnjim ili kraćim programima razmene u Jugoslaviji. Zahvaljujući saradnji koja je razvijena sa svetskom mrežom AFS, od 2008. godine iz Srbije je na godišnje i tromesečne programe razmene otišlo 48 učenika, a u Srbiji je boravilo 35 stranih učenika na razmeni. Pored godišnjih i tromesečnih razmena učenika, Interkultura redovno organizuje i razmene odeljenja, u kojima je do sad učestvovalo preko 100 učenika iz cele Srbije. Sve programe razmene koje organizuje Interkultura zvanično podržavaju Ministarstvo prosvete i Ministarstvo spoljnih poslova republike Srbije.

Možda Vam se svidi i