Spomenik „Malom čoveku i toleranciji“

Sremska Mitrovica – Pre više od godinu dana grupa građana Sremske Mitrovice došla je na ideju da u gradu koji je u svojoj dugoj istoriji bio carska prestonica Rimskog carstva i grad u kome su mnogi narodi složno živeli i žive, treba da podignu jedan simboličan spomenik koji će našim građanima i turistima služiti kao simbol mirnog suživota i tolerancije koja na prostoru našeg grada traje vekovima pa i danas, spomenik romu Jusi.

Rom Jusa bio je najpoznatiji mitrovački prosjak koji je duh dobrote, tolerancije i zajedništva u Sremskoj Mitrovici širio tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Prema rečima mitrovčana Jusa je bio dobar čovek, pošten rom koga su svi voleli i uvažavali i čiji je osmeh svakoga dana odisao duhom dobrote i tolerancije našeg grada.

Upravo zbog toga došlo se na ideju se da ovom malom, a velikom čoveku podigne spomenik, pokrenuta je inicijativa na društvenim mrežama i u lokalnim medijima kako bi se ispitalo mišljenje javnog mnjenja oko ideje podizanja spomenika Jusi, i na osnovu toga donet je zaključak da zaista veliki broj Mitrovčana podržava ovu ideju.

Za izradu spomenika Jusi- Malom čoveku i toleranciji potrebno je 8.000 evra, koji će biti skupljeni donacijama sugrađana i Mitrovčana koji žive u inostranstvu.

Spomenik bi bio podignut na mestu gde je mali rom svakodnevno stajao i komunicirao sa graĐanima, a to mesto je u centru našeg grada u ul. Ćire Milekića ispred kuće br. 10 na sredini trotoara. Spomenik bi bio visine 150 cm u karakterističnoj pozi.

You May Also Like