U Srbiji se večeras dočekuje Nova godina po Julijanskom kalendaru, ali proslave na trgovima uglavnom nema, u Vojvodini pa i u Beogradu.

38

Nova godina po Julijanskom kalendaru biće, dočekana u restoranima, klubovima i kafanama, ali neće biti organizovanog dočeka na gradskim trgovima.

Mitrovčanima preostaje da ovaj praznik provedu u svojim kućama ili da zabavu potraže u pojedinim klubovima, kafanama i restoranima, koji su pripremili programe za novogodišnju noć.

Kako saznajemo, mitrovčani će uz večeru i zabavu uz zvuke, narodne, starogradske muzike, tamburaše ili trubače večeras moći da dočekaju Srpsku novu godinu u nekoliko restorana ili kafića u gradu ali uglavnom bez plaćanja posebne ulaznice kako je to bilo za doček Nove godine.

14. januara, po novom kalendaru, slavi se Sveti Vasilije ili u narodu mali Božić.
Nova godina se, po starom kalendaru u Srbiji obeležava onako kako se obeležava i Božić, jer je narod, društvo, bilo vezano za prirodu i imanje i ritualima orjentisano na dočekivanje Nove godine, odnosno, novog leta i vegetacije.
U prošlosti, u vreme kada priroda miruje, bile su pojačane religijske aktivnosti pa su svi sitni rituali koje je narod primenjivao na Badnji dan i Božić sprovođeni i 13, odnosno 14. januara po novom kalendaru, odnosno za Novu godinu.

Bugari, Rumuni, Grci prešli na reformisani Julijanski kalendar i da fiksne praznike, kao što je Božić, slave po novom, a sve što je vezano za Uskrs i pokretne praznike po starom kalendaru.

Stari kalendar je usvojen pred novu eru, usvojio ga je Gaj Julije Cezar koji je i po prvi put uveo 12 meseci.

Možda Vam se svidi i