Sastanak načelnika opština i gradova Srema

Sremska Mitrovica – Danas je u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici održan prvi radni sastanak međuopštinske saradnje načelnika gradskih, odnosno opštinskih uprava sremskog okruga.

Prema rečima inicijatora ovog sastanka, načelnika Gradske uprave za opšte i zajedničke poslove, Miroslava Jokića ideja današnjeg okupljanja jeste razgovor o najaktuelnijim temama, razmena mišljenja i iskustava i stvaranje mogućnosti da se zajednički deluje.

medjuopstinska saradnja

Radnom sastanku su pored Jokića prisustvovali načelnik opštinske uprave Ruma, Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave Irig, Pavle Marojević, načelnik opštinske uprave Inđija, Milorad Božić, načelnik opštinske uprave Šid, Romko Papuga i Mićić Jelena sekretar skupštine opštine Pećinci. Razgovaralo se na nekoliko tema i to o broj zaposlenih u lokalnim samoupravama, nacrtu zakona o način određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru, pružanju usluga, e – upravi, razvijanju višefunkcionalnih uslužnih centara za građane.

„Naša ideja jeste da kroz razmenu mišljenja i iskustva sačinimo jedinstveni predlog i sa takvim da nastupimo pred resornim ministarstvom kako bismo uspeli da neke principe i metode koji po nama treba da budu usvojeni i koji treba da budu sadržaj tog novog Zakona o maksimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama pokušamo da objasnimo i kao takve da ih ministarstvo usvoji“, rekao je Jokić osvrćući se na glavnu temu sastanka.

Jokić je rekao da što se tiče broja zaposlenih u lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovica on se nalazi u okviru broja maksimalnog broja zaposlenih zakona koji je donet 2009. godine i da u lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovica ima prostora za zapošljavanje što to je rezultat jedne odgovorne politike čelnih ljudi Grada.

„Mi ovde možemo da razmenimo sva ona pozitivna i negativna iskustva koja imamo u svojim opštinskim upravama, da ona pozitivna iskustva iz drugih primenimo u našim opštinskim upravama, a da negativna razmotrimo i probamo da nađemo rešenja za njih. Stvorena nam je mogućnost da praktično u jednom dogovoru i stalnoj komunikaciji naše opštinske uprave podignemo na jedan viši nivo“, rekao je Dušan Ljubišić, načelnik opštinske uprave u Rumi.

Svi učesnici sastanka sa zadovoljstvom su se odazvali pozivu mitrovačkog načelnika i u razgovoru se se složili da će težiti da ova aktivnost postane praksa, te da se ovakvi sastanci održavaju redovno. Takođe, složili su se da su koristi ovakvih okupljanja veliki za sve učesnike, tačnije za sve sremske opštine.

 

You May Also Like