Sremska Mitrovica – Školski odbor OŠ „Slobodan Bajić Paja“ podržao odluku direktorke. „Incident uticao na psihičko zdravlje naše dece“.

Nastavnik razredne nastave u OŠ „Slobodan Bajić Paja“ u Sremskoj Mitrovici Žarko Mate ostaje privremeno suspendovan s posla do okončanja disciplinskog postupka, izjasnili su se članovi Školskog odbora na sednici održanoj u utorak, nezvanično saznaju „Novosti“. Roditelji učenika „III tri“ odeljenja do kraja nedelje uputiće žalbu Ministarstvu prosvete, kako navode, sa zahtevom da se utvrdi da li je direktorka Ankica Jevtić postupila po zakonu, ali su najavili i tužbu protiv škole.

bajiceva
Foto: facebook

Dan posle sednice Školskog odbora, na kojoj se raspravljalo po žalbi Matea, koji je privremeno udaljen sa posla, zbog osnovane sumnje da je učinio „psihičko nasilje koje dovodi do trenutnog ili trajnog ugrožavanja psihičkog i emocionalnog zdravlja i dostojanstva deteta i učenika ili zaposlenog“, niko nije želeo da daje izjave. U školi, kako nam je rečeno, direktorka je bila odsutna.

– Ne želim da se izjašnjavam o ovome. Imam druge obaveze – ovako je na telefonski poziv odgovorila Zlata Džamić, zamenik predsednika ŠO, koja je sazvala sednicu.

Sednici je, inače, kratko prisustvovala samo Zorica Cundra, pravni zastupnik suspendovanog učitelja.

– Čim sam obrazložila prigovor na rešenje, članovi su se izjasnili da napustim sednicu, što sam i uradila. Nezvanično sam obaveštena da je njih šest glasalo da Žarku ostane suspenzija do okončanja disciplinskog postupka, dok je dvoje bilo uzdržano i jedan protiv – kaže Cundra.

Roditelji učenika kojima predaje Mate ne kriju razočaranje, smatrajući da je sve moglo da se uradi na suptilniji način, prvenstveno bolji po decu.

– Mi i dalje ne znamo nad kim je učitelj činio psihičko nasilje. Znamo samo da je postupak direktorke da pozove policiju, koju su đaci videli na ulaznim vratima učionice, direktno uticao na psihično zdravlje naše dece i zato ćemo tužiti školu – kategorična je Željka Čančarević, majka jednog učenika.

Ona naglašava da su posle tog incidenta deca bila kod psihologa i da se teško privikavaju na novu učiteljicu.

– Konkretno, zapažam da moje dete nema volju za školu. Nova učiteljica ima drugi način rada, pristup deci, sistem ocenjivanja – smatra Željka Čančarević.

SUSPENDOVANI učitelj Žarko Mate, na odluku ŠO, kaže da je zatečen, i nada se da će pravdu pronaći na sudu, gde će se ceo postupak i rešiti.

Izvor: Večernje novosti, S. Kostić

Možda Vam se svidi i