Sremska Mitrovica – Na osnovu rezultata epidemiološkog nadzora nad gripom, u Sremu se zasada registruju pojedinačni slučajevi bolesti ali je broj obolelih na nivou uobičajenom za vanepidemijski period, podaci su Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica.

Aktivnost virusa gripa je i dalje niska na teritoriji Srema, dok je trend obolevanja od akutnih respiratornih oboljenja i oboljenja sličnih gripu u blagom porastu.

Kako je saopšteno iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, Zavoda za javno zdravlje Sremska Mitrovica, ove godine, odziv na vakcinaciju protiv sezonskog gripa je odličan.

Sredinom oktobra u Zavod je isporučeno 10 100 doza vakcina protiv sezonskog gripa, koje su potom distribuirane zdravstvenim ustanovama u sremskom okrugu.

vakcina

Do sada je aplicirano više oko 7500 doza vakcina a iz Zavoda napominju da svi zainteresovani za vakcinaciju još uvek mogu da se vakcinišu, ali da prvo treba da se jave svom izabranom lekaru.

Simptomi gripa

Grip se najčešće manifestuje visokom temperaturom, glavoboljom, jezom, drhtavicom i bolovima u mišićima, suvim kašljem i kijavicom. Pacijenti koji imaju ove simptome, posebno ako imaju neko hronično oboljenje, treba da se jave svom lekaru. Terapija je simptomatska (analgetici, antipiretici, vitamin C , dekongestivi) uz preporuku za unošenje puno tečnosti i mirovanje.

Mere prevencije su opšte i specifične:

Najvažnija specifična mera je vakcinacija protiv gripa, koju je najbolje obaviti u periodu oktobar – decembar dok je kasnija vakcinacija (januar/februar) dozvoljena ali ne garantuje zaštitu od virusa gripa koji tada počinju da cirkulišu ( za stvaranje imuniteta na vakcinu potrebno je dve do tri nedelje).

Opšte mere prevencije gripa obuhvataju:

– Pravilno odlaganje upotrebljenih maramica-nakon brisanja nosa ne držati maramicu po džepovima, u rukama ili u rukavu, već je odložiti u kantu za smeće

– Higijena ruku toplom vodom i sapunom, naročito nakon brisanja nosa i kijanja

– Ishrana bogata vitaminima i unošenje dovoljno tečnosti u organizam

– Redovno provetravanje i osunčavanje prostorija

– Redovno čišćenje, usisavanje i vlažno prebrisavanje podova

– Redovno čišćenje predmeta opšte upotrebe-mobilnih telefona, tastature kompjutera, miša, dečijih igračaka (krpene igračke pravi u veš mašini a plastične u toploj sapunici

Možda Vam se svidi i