Sremska Mitrovica – Današnja konferencija za medije održana u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici označila je i zvaničan kraj projekta „Regionalna deponija Srem – Mačva“.

Grad Sremska Mitrovica i JKP “Komunalije” iz Sremske Mitrovice u saradnji sa gradom Šapcem, i JKP “Stari grad” iz Šapca i dve nevladine organizacije iz oba grada u proteklih godinu dana realizovao je projekat “Regionalni projekat Srem – Mačva” u okviru kojeg je izgrađen objekat deponije koja je zvanično počela sa radom u avgustu mesecu prošle godine, kao i niz edukativnih i drugih aktivnosti.

“Gradovi Šabac i Sremska Mitrovica već dugi niz godina uspešno sarađuju na raznim projektima u kojima su nam partneri evropske fondacije i vrlo smo srećni što možemo zajedno da delimo evropske vrednosti. Naš politički dogovor je da idemo ka Evropi i da usvajamo evropske vrednosti kako bi smo usvojili i kvalitetniji i zdraviji način života i to upravo pokazuje ovaj projekat koji zajedno radimo”, rekao je gradonačelnik Šapca, Nebojša Zelenović.

Zelenović je dodao je odgovornost koju nosi jedan ovakav projekat velika, ali i da je zadovoljan realizacijom projekta i dobrom saradnjom između dva grada. On je dodao da će se i u narednom periodu raditi na upravljanju otpadom, na zajednočkoj deponiji, ali i novim vidovima tretiranja otpada koji se pojavljuju u Evropi.

“Ja sam siguran da ako negde mogu da se uvedu nove stvari u praksi u Srbiji onda to mogu u Sremskoj Mitrovici i Šapcu jer smo i do sada uspešno implementirali sve evropske projekte zašto ne bi mogli i neke nove”, za kraj je rekao Zelenović.

10945517_1535004356752508_1315652373_n

Zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković je objasnio da je cilj ovog projekta poboljšanje kvalitet života i životne sredine, a da je specifičan cilj projekta edukacija najmlađih sugrađana, ali i svih drugih o samom značaju zaštite životne sredine.

“Ovim projektom smo pokazali da zajedničkim snagama možemo da počenemo da rešavamo ovaj veliki i značajan problem na teritoriji i Srema i Mačve. Projekat je u roku završen, ali saradnja dva grada će se nastaviti”, rekao je Janković.

“Regionalna deponija Srem – Mačva” se nalazi na polovini probnog rada, uslov da se dobije probna dozvola jeste izgradnja linije za separaciju. Sredstva u iznosu od 200 miliona dinara su već obezbeđena iz Republičkog fonda, a do leta bi trebalo da bude raspisan tender

10884762_1535004350085842_1443072590_n

U okviru programa „EU Exchange 4“, koji podržava Evropska unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština, gradovi Sremska Mitrovica i Šabac, realizovale su projekat „Regionalna deponija Srem – Mačva“, čija je ukupna vrednost 154.593,60 evra, 10 odsto vrednosti investicije obezbedio je grad Sremska Mitrovica, dok je ostatak obezbeđen iz budžeta Evropske unije.

Možda Vam se svidi i