Sremska Mitrovica – Osnovni sud u Sremskoj Mitrovici među prvima u Srbiji izrekao kaznu zatvora od dve godine i sedam meseci za krađu materijala sa elektroenergetskih objekata, saopštilo je Javno preduzeće Elektromreža Srbije (EMS).

sud

Kako se navodi, zbog krađa dijagonala sa dalekovoda EMS-a u Sremskoj Mitrovici bila je ugrožena bezbednost čitavog elektroenergetskog sistema, a istovremeno je oštećena i imovina železnica Srbije i lokalne eletrodistibucije, jer su ukradena i užad sa železničkih skretnica i bakarna užad iz trafostanica.

Elektromreža podseća da je upravo zbog učestalosti krađa opreme sa elektroenergetskih objekata i velike opasnosti koje one predstavljaju za elektroenergetski sistem i bezbednost građana to preduzeće, zajedno sa Elektroprivredom Srbije, pre dve godine iniciralo izmene i dopune Krivičnog zakonika Srbije, koji sada predviđa rigorozne mere za izvršioce tih dela, kao i za one koji otkupljuju kradenu robu.

Krivični zakonik Republike Srbije predviđa kazne od jedne do osam godina zatvora za počinioce krađa uređaja ili njihovih delova na značajnim infrastrukturnim objektima.

N1

You may also like