Sremska Mitrovica – Pisci Atila F. Balaž, direktor Izdavačke kuće „AB ART“ iz Bratislave koja objavljuje knjige na mađarskom jeziku i član PEN kluba Mađarske i Ištvan Turci, predsednik PEN kluba Mađarske iz Budimpešte, srpskom piscu Nedeljku Terziću uručili su u Sremskoj Mitrovici Međunarodnu nagradu za književnost „ART Danubius“ za njegovo književno stvaralaštvo.

Povod za dodelu ove nagrade je Terzićeva knjiga „Huk i muk“, na mađarskoj jeziku „Robaj és csend“ (prevod Jolanke Kovač), objavljena 2015. godine kod ovog izdavača. Nagrada se dodeljuje u više oblasti kulturnog stvaralaštva, a naš pisac je prvi u Evropi koji je dobija za književno stvaralaštvo. Knjiga poezije „Huk i muk“ objavljena je kod nas 2008. godine, a zatim su usledili prevodi i objavljivanje na engleskom, turskom, poljskom i mađarskom jeziku.

22_-_1_nedeljko_terzic_mala

„Nagrada „ART Danubius“ osnovana je ove godine, a u oblasti književnog stvaralaštva dodeljujemo je Nedeljku Terziću čiju sam poeziju i njega kao književnu ličnost upoznao na dva svetska festivala poezije u Krajovi u Rumuniji. Izuzetno cenim njegovu poeziju, kao i njegove esejističke pristupe savremenim poetskim tokovima. Nagrada mu pripada i za nesebične, plemenite napore u cilju izgrađivanja veza između dve kulture, srpske i mađarske“, rekao je pisac i direktor Izdavačke kuće „AB ART“ u Bratislavi Atila F. Balaž.

Predsednik PEN kluba Mađarske Ištvan Turci, u najnovijem ovogodišnjem broju časopisa za književnost „Parnasszus“ koji izlazi u Budimpešti, povodom dodele nagrade Nedeljku Terziću, na dvanaest strana objavio je ciklus njegove poezije sa kratkom biografijom autora, kao i njegov esej o poeziji „Paradoksi egzistencijalizma“ za koji smatra da je sublimirani kritički presek sadašnjeg stanja evropske i svetske poezije.

Izvor: Politika

Možda Vam se svidi i