Sremska Mitrovica – Prosvetni radnici u Srbiji će do kraja novembra meseca, dobiti jednokratnu pomoć u visini između 5.000 i 6.500 dinara. To je juče dogovoreno na sastanku kojem su prisustvovali premijer Srbije Aleksandar Vučić, ministri Kori Udovički i Srđan Verbić, kao i predstavnici četiri reprezentativna sindikata prosvete.

Nakon sastanka, Unija prosvetnih radnika Srbije izdala je saopštenje u kome je navela da članovi Unije nisu zadovoljni dogovorenim iznosom.

„S obzirom na to da smo se zalagali da ova pomoć bude u visini jedne prosečne plate zaposlenog, ovim iznosom nismo zadovoljni“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje i da zaostajanje u visini zarade u odnosu na ostale struke koje se finansiraju iz budžeta, Vlada planira da reši tako što će plate različito povećati.

„Ukoliko odobri MMF, naše zarade biće uvećane u najvećem iznosu, najviše pet procenata. Na žalost, zaostajanje je toliko veliko da ovo blago povećanje jeste korak u pravom smeru, ali nedovoljan da se isprave velike nepravde koje godinama traju“, navodi se u saopštenju.

Iz Unije su poručili i da je najbolja vest to što će sve škole u Srbiji biti uređene i da će se sa tim početi u najkraćem periodu.

„Za početak bićemo u okrečenim učionicama, što svakako nije zanemarljivo kada znamo u kakvim uslovima radimo“, navedeno je u saopštenju Unije.

Na sastanku nije bilo reči o zakonu o platama. Prema rečima ministra Verbića, to je tema za poseban sastanak.

„Moramo da uredimo sistem plata u javnom sektoru i ako ovaj predlog nije dovoljno dobar, treba da napravimo neki drugi. Ne smemo da odustanemo od toga, dakle mora da se zna ko koliku platu ima u javnom sektoru“ , rekao je ministar Srđan Verbić.

Možda Vam se svidi i