Sremska Mitrovica – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja doneo je odluku o produžetku roka za prikupljanje prijava i dokumentacije u okviru projekta “Besplatni udžbenici”.

Prvobitan rok bio je 13.mart, ali  je taj rok zvanično produžen do utorka, 24. marta, kako bi roditelji i staratelji đaka imali dovoljno vremena za prikupljanje potrebne dokumentacije.

Po preporuci Ministarstva obrazovanja svim učenicima osnovnih i srednjih škola podeljene su prijave namenjene roditeljima preko koji su oni prijavljivali svoju decu za učestvovanje u projektu “Besplatni udžbenici”.

Nakon isteka roka za dostavljenje prijava i potrebne dokumentacije biće sačinjena lista onih koji su ispunili uslove i koji će dobiti besplatne udžbenika, a potom će roditelji ili staratelji prijavljenih učenika biti pozvani da, zajedno sa učiteljima i razrednim starešinama, popune prijave koje to udžbenike žele da im Ministarstvo prosvete kupi.

vecernjakova-kampanja-i-premijerka-zeli-udzbenike-webu-slika-6857[1]-159333-1-2_420x0

Ključni kriterijum u ostvarivanju prava na besplatne udžbenike jeste socijalni odnosno materijalni status porodice učenika. Besplatne udžbenike će dobiti deca iz porodica u kojima ni jedan roditelj ne radi, ona u kojima je jedan zaposlen ili oba rade, ali su im mala primanja kao i deca samohranih roditelja.

Za razliku od prethodnog projekta, besplatne udžbenike đaci će dobijati u trajno vlasništvo i ta pomoć neće biti, kao ranije, samo za tri predmeta u prva četiri razreda, nego je određen iznos po učeniku za koji mogu da se nabavljaju takvi udžbenici.

Đaci sedmih i osmih razreda, iz najugroženijih porodica, dobiće pomoć od 8.000 dinara kako bi iz kompleta koji koriste odabrali udžbenike koje će im Ministarstvo nabaviti u tom iznosu. Prema odgovarajućoj skali, za udžbenike prva četiri razreda ta pomoć iznosi 4.000 dinara, za peti i šesti razred 6.000 dinara dok će oni učenici koji budu u drugoj grupi na listi dobiti polovinu iznosa pomoći namenjene najugroženijima.

U ovogodišnjem budžetu za nabavku besplatnih udžbenika odvojeno više od 600 miliona dinara.

Možda Vam se svidi i