Batrovci/Bajakovo/Šid- Deset kilometara je dugačka kolona zaustavljenih kamiona pred graničnim prelazom „Batrovci-Bajakovo“ poslednjim za teretnjake na granici Srbije sa Hrvatskom, ali je i on od ponoći zatvoren, saopštila je danas Uprava carina Srbije.
Ilustracija

Po rečima šefa graničnog prelaza „Batrovci“ Nenada Vukčevića, na tom graničnom prelazu ka Hrvatskoj onemogućen je prolaz teretnih vozila koja stoje u jednoj traci duž deset kilometara i nekoliko kilometara iza susedne naplatne stanice.

Kako je rekao, “hrvatska strana to zatvaranje prelaza opravdava bezbednosnim razlozima“.

„Za one koji se već nalaze u koloni na izlazu, nema dovoljno prostora da okrenu šlepere i odu ka nekom drugom prelazu“, kaže Vukčević i naglašava da teretna vozila tuda i dalje mogu da ulaze u Srbiju i tu se promet odvija normalno, kao i na putničkom prelazu gde je zadržavanje uobičajnih 15 minuta.

Na Graničnom prelazu „Šid“ je, po rečima šefa prelaza Gorana Đorovića, celog dana izbeglice koje se kreću preko “zelenog pojasa“, skreću i dolaze na sam granični prelaz Tovarnik na hrvatskoj strani, gde ih tamošnje službe evidentiraju i sprovode do prihvatnih centara.

Gužve nema u putničkom prometu, ali je situacija s teretnim ozbiljna, jer pojedini vozači čekaju i po više od 20 sati.

Uprava carina je omogućila da roba koja je upućena u neku odredišnu carinarnicu, može da se dopremi i u bilo koju drugu, bez bojazni da će se time napraviti prekršaj.

Hrvatska sinoć zatvorila Bajakovo

Hrvatska je od ponoći za teretni saobraćaj zatvorila jedini otvoreni granični prelaz sa Srbijom, Batrovci-Bajakovo, što je nekorektan potez i ne doprinosi dobrosusedskim odnosima, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović. Na graničnom prelazu Batrovci – Bajakovo danas je kolona kamiona duga oko sedam kilometara zbog potpune zabrane ulaska kamiona iz Srbije u Hrvatsku, a među njima je veliki broj sa hranom i drugom kvarljivom robom.

Stefanović je za RTS rekao da još ni sa kim od hrvatskih zvaničnika nije razgovarao o tom potezu s obzirom da se to desilo oko ponoći.

Izvor: Beta, RTV

Možda Vam se svidi i