Privredna komora Srbije pozvala je privrednike kojima je naneta šteta jednostranim zatvaranjem graničnih prelaza od strane Hrvatske, da se jave nacionalnoj asocijaciji srpske privrede, radi podrške i efikasnijeg rešavanja nastalih problema.

Kako je saopštila PKS, zbog utvrđivanja tačnog iznosa štete neophodno je prikupiti podatke o robi koja je blokirana na granici, njenom roku trajanja, ugovornim kaznama za kašnjenje prilikom isporuka, koliko špeditere košta stajanje vozila, koliko je ugovorenih poslova odloženo ili izgubljeno, koliki su gubici na putarinama zbog zastoja ili odluke da se zaobiđu srpske saobraćajnice, kao i koliki će iznos morati da plate osiguravajuće kompanije na terete koji su na taj način obezbeđeni.

Procena je da su gubici srpske privrede zbog zatvaranja teretnog saobraćaja na graničnom prelazu sa Hrvatskom veliki, a da posledice imaju i ekonomije regiona i Evrope, jer je to jedan od najfrekventnijih evropskih putnih pravaca.

Na osnovu prikupljenih podataka i evidentiranih problema, Privredna komora Srbije će odrediti prioritete i zastupati interese privrednika, kako bi bila pronađena adekvatna rešenja,.

Izvor: eKapija

Možda Vam se svidi i