Počelo prijavljivanje kandidata za upis studenata na fakultete

Danas zvanično počinje prijavljivanje kandidata za upis studenata na državne fakultete i visoke škole strukovnih studija.

Prijavljivanje kandidata trajaće do nedelje, 28. juna, a prijemni ispiti polagaće se od ponedeljka, 29. juna do petka, 3. jula, prema rasporedu za svaki fakultet pojedinačno.

Prijemni ispit polažu svi srednjoškolci, osim onih koji su osvojili jedno od prva tri mesta na republičkim ili međunarodnim takmičenjima iz predmeta od značaja za struku.

indeks--foto-D-JEVREMOVICH

Prilikom prijave na konkurs, kandidati podnose na uvid originalna dokumenta, a uz prijavni list podnose fotokopije svedočantava za sve razrede završene škole, diplomu o položenom završnom, odnosno maturskom ispitu, i dokaz o uplati naknade za polaganje prijemnog ispita, odnosno ispita za proveru sklonosti i sposobnosti.

Do 5. jula biće objavljene preliminarne rang liste, a konačne do 10. jula.
Upis na fakultete trajaće od 10. do 15. jula, a najviše indeksa biće podeljeno na Univerzitetu u Beogradu, a najmanje na Univerzitetu umetnosti, takođe u Beogradu.

Odlukom Vlade Srbije, u školsku 2015/2016. godinu, na prvu godinu studijskih programa osnovnih strukovnih, akademskih i integrisanih studija koje se finansiraju iz budžeta na Univerzitetu u Beogradu biće upisan 9.461 student.

Najviše mesta za budžetske studente predviđeno je na Filološkom fakultetu (750), Poljoprivrednom fakultetu (650), Filozofskom fakultetu (638) i Pravnom fakultetu (600).

Ove godine Visoka škola strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmium Sremska Mitrovica upisuje ukupno 200 studenata u prvu godinu osnovnih strukovnih studija u školskoj 2015/2016. godini (95 budžet i 105 samofinansiranje) .

• Strukovni vaspitač – 90 studenata (50 budžet i 40 samofinansiranje)
• Strukovni vaspitač – studije na daljinu (30 studenata)
• Strukovni vaspitač – dece u jaslicama – 25 studenata (15 budžet i 10 samofinansiranje)
• Strukovni vaspitač – menadžer – 25 studenata (15 budžet i 10 samofinansiranje)
• Strukovni poslovni informatičar – 30 studenata (15 budžet 15 samofinansiranje)

− prijavljivanje kandidata: 24. i 25. juna od 08:00 do 14:00 časova u prostorijama VSŠ
− provere sklonosti i sposobnosti (fizičkih, govornih i muzičkih) – (važi samo za vaspitačke smerove): 29. juna u 09:00 časova.
− diferencijalni ispit (matematika): 29.juna u 09:00 časova (važi samo za smer strukovni poslovni
informatičar – kandidati koji imaju III stepen).

Više informacija o upisu u prvu godinu na Višoj školi strukovnih studija za vaspitače i poslovne informatičare – Sirmium Sremska Mitrovica mogu se pronaći OVDE.

You May Also Like