Otrovne kukuruzne pahuljice povučene iz prodaje u BiH

Nemačka kompanija „Hahne“ upozorila je nekoliko zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina, da se u kukuruznim pahuljicama sa nula odsto šećera, pakovanje od 375 grama, nalazi nedozvoljena količina mikotoksina, supstance opasne po zdravlje.

kornfleks

„U proizvodu ‘Hahne’ kukuruzne pahuljice nula odsto šećera, pakovanje od 375 grama, utvrđeno je prisustvo buđi Fusarium deoksinivalenol (DON). Odmah smo preduzeli sve potrebne mere i povukli proizvod“, saopštili su iz „Hahnea“.

Agencija za sigurnost hrane BiH je putem Sistema brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) primila hitno obaveštenje o prisustvu mikotoksina deoksinivalenola (DON) u pahuljicama za doručak poreklom iz Nemačke.
„U cilju zaštite zdravlja i interesa potrošača u Bosni i Hercegovini, Agencija je sve raspoložive podatke dostavila nadležnim inspekcijskim organima u Bosni i Hercegovini, te od istih zatražila hitnu proveru eventualnog prisustva pahuljica za doručak sa nedozvoljenim količinama deoksinivalenola na tržštu Bosne i Hercegovine, kao i povratno informisanje Agencije o rezultatima inspekcijske kontrole“, receno je za Klix.ba iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

U upozorenju „Hahnea“ navedeno je da se otrovne pahuljice u BiH mogu kupiti u Konzumu u pakovanjima Rial i K-Plus. Iz ove kompanije su rekli da su odmah, na osnovu informacije proizvođača o neusklađenosti parametara kvaliteta, preventivno preduzeli sve potrebne mere. „Iz svih objekata maloprodaje i veleprodaje Konzum d.o.o. Sarajevo povukli smo 16. februara iz prodaje artikle K-Plus Cornflakes od jednog kilograma, K-Plus Cornflakes 250 grama i Rial Cornflakes jedan kilogram“, naveli su iz Konzuma.

U svim prodajnim objektima Konzum je i postavio i obevštenje potrošačima. „Ovim putem se još jednom izvinjavamo potrošačima i pozivamo ih da spomenute proizvode vrate u prodavnice u kojima su ih kupili“, istakli su oni.

„Hahne“ je upozorio potrošače da u slučaju konzumacije ovog proizvoda nisu isključene posledice po zdravlje. Mikotoksini su sekundarni produkti ili poluprodukti nastali u procesu metabolizma buđi. Otrovni su i imaju negativne biološke posledice na ljude i životinje.

Izvor: abc.ba

You May Also Like