Oko 3.500 izbeglica sa Bliskog istoka dočekalo je jutro na graničnom prelazu Berkasovo-Bapska, gde su hrvatske vlasti sporadično puštale manje grupe migranata.

 

Foto: Marko Đoković

Foto: Marko Đoković

Kako javlja RTS, Hrvati sporadično otvaraju taj granični prelaz i puštaju grupe od 50 do 100 izbeglica, pošto po njih stignu autobusi koji ih odvezu u Opatovac, gde se nalazi prihvatni centar.

Izbeglice na granici su bukvalno zaglavljene u blatu od poslednjih kiša, ali pojedini od njih mogu da se sklone u paviljone koje je UNHCR napravio od šatora, javio je ranije izveštač Tanjuga.

Među njima ima puno žena sa malom decom, koja su u letnjoj garderobi, kao i porodice sa bebama umotanim u ćebad, kako sede na prekrivačima na zemlji. Najviše izbeglica došlo je iz Sirije, ali ih ima iz Iraka, Avganistana…

Predstavnica UNHCR Srbija Mirjana Milenkovski kazala je Tanjugu da ima trenutno pet paviljona i da je u planu da se postavi još nekoliko, kako bi što više ljudi moglo da se tu skloni i ugreje.

Ona je rekla da su trenutno najpotrebnije kabanice i obuća i odeća, s obzirom da su veoma oskudno obučeni, a neki su čak trenutno i bosi, jer su ostali bez obuće u kojoj su došli.

Izvor: Agencije

Možda Vam se svidi i