Sremska Mitrovica –Lokalni budžetski forum – javna rasprava o budžetu za 2016. godinu, održana je danas u prostorijama sremskomitrovačke Gradske kuće kao poslednja od aktivnosti u okviru projekta “Participativno budžetiranje” koji zajedno sprovode Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija) i NALED u saradnji sa gradom Sremska Mitrovica.

Rasprava je bila namenjena svim zainteresovanim građanima, predstavnicima biznis zajednice i medija, a posebno predstavnicima udruženja građana koji su pozvani da kritički prate realizaciju budžeta u narednoj godini.

1081343_1650833501836259_98956844_n

“Današnja rasprava je dobra prilika za sve građane Sremske Mitrovice da se na licu mesta uvere kako će izgledati budžet Grada za narednu godinu, da razgovaraju s ljudima koji su ga kreairali i možda da daju još neki predlog pre nego što predlog budžet ode na glasanje”, rekao je Slobodan Georgijev iz BIRN-a i dodao da su se i prethodnih godina građani pokušali uključiti u budžetni proces, ali ne na ovaj način i u ovom obimu.

“Ove godine uključivanje građana u budžetski proces je temeljnije urađen nego prethodnih godina, jer smo sproveli ceo jedan postupak informisanja građana o budžetskom procesu, a zatim i organizovali anketiranje oko predloga za projekat koji bi trebalo naredne godine realizovati i na taj način smo omogućili većem broju ljudi u Sremskoj Mitrovici da se zainteresuje za ono što svi misimo da je najvažnija stvar, a to je kako će se novac koji kroz porez uplaćujemo u javnu kasu trošiti naredne godine”, rekao je Georgijev.

Po uzoru na mnoge razvijene lokalne zajednice, ove jeseni stanovnici Sremske Mitrovice imali su priliku da utiču na trošenje novca iz budžeta svoje opštine za 2016. godinu! Kroz organizaciju ankete Mitrovčani su mogli direktno da predlažu kako će se potrošiti deo novca iz lokalnog budžeta, a putem glasanja i da odlučuju za onaj projekat koji je prema njihovom mišljenju od najveće važnosti za grad. Glasanje u Sremskoj Mitrovici organizovano je u periodu od 26. novembra do 44. decembra u Gradskom uslužnom centru. U akciji je učestvovalo više od 500 građana, a od 5 predloga, najviše glasova je dobio drugi predlog, izgradnja azila za pse sa 272 glasa za čiju izgradnju će biti izdvojeno 5 miliona dinara iz budžeta Grada.

Na Lokalnom budžetskom forumu građani su imali priliku da se upoznaju i sa ostalim aktivnostima u okviru programa Participativno budžetiranje kao i sa nacrtom budžeta grada za 2016. godinu, a takođe predstavljeni su i prihodi Grada Sremske Mitrovica grada, kao i planirani rashodi za iduću godinu.

Uvođenjem prakse učešća građana u proces donošenja odluke o lokalnim budžetima, projekat “Participativno bdžetiranje” ima za cilj ima da ojača ulogu koju mediji, civilni sektor, predstavnici lokalnih biznisa i građani imaju u demokratskim procesima na lokalu i da ojača kredibilitet odluka javne administracije. Projekat je podržala Evropska unija u okviru IPA programa „Podrška civilnom društvu 2013“.

Možda Vam se svidi i