Sremska Mitrovica – Proteklog vikenda održan je tradicionalni, 46. po redu Međunarodni plivački maraton „Jarak – Šabac“, poznatiji i kao „Trka mira“.

Na Maratonu je učestvovalo ukupno 18 plivača i plivačica iz devet zamalja, a najbrži su bili Duje Milan iz Hrvatskje i Jelena Ječanski iz Srbije.

maraton2

Deonicu dugu 19,2 kilometara od plaže u Jarku, do plaže Stari grad u Šapcu, Duje Milan preplivao je za 2 sata i 48 minuta, dok je Jeleni Ječanski trebalo tri sata i tri mnute.

Pre početka trke, goste i učesnike u ime Grada Sremska Mitrovica, pozdravio je zamenik predsednika Skupštine Grada Sremska Mitrovica, Zoran Miščević.

maraton1

Plivački maraton Jarak – Šabac, predstavlja plivačko nadmetanje u spomen na žrtve „Krvavog marša“ na koji su prinudno naterani svi vojno sposobni muškarci našeg grada i okoline od strane nemačkih okupatora 1941. godine.

U znak odmazde, okupacione snage su pod pretnjom oružijem prisilil sve muškarce 16 – 60 godina da idu do logora koji se nalazio u sremskom selu Jarak. Mnogi taj marš nisu izdržali, i ubijeni su tokom puta, a neki su lišeni života u samom logoru.

maraton3

Iz želje da se održi sećanje na sve žrtve pomenutog događaja, 1970. godine ustanovljen je ovaj plivački maraton.

Tradicionalno se trka održava prve nedelje u avgustu mesecu, a od 2003. godine, Maraton ulazi u sastav 10 najprestižnijih maratona Svetske plivačke federacije (FINA).

maraton

Možda Vam se svidi i