Sremska Mitrovica- Cena struje će od 1. avgusta biti viša za 12 odsto, saopštio je ministar energetike Aleksandar Antić.

Odluka je doneta na sednici Vlade Srbije, a poskupljenje je planirano aranžmanom sa MMF-om.

Kako je objavljeno, poskupljenje je trebalo da stupi na snagu 1. aprila, ali je na predlog Vlade Srbije to odloženo za 1. avgust.
Ministri Antić i Vujović istakli su da su pregovori oko ovog pitanja sa predstavnicima MMF bili teški.

„U proseku se struja u Srbiji plaća oko 2.500 dinara, što znači da će domaćinstva plaćati mesečno oko 300 dinara više“, rekao je ministar finansija Dušan Vujović.

Poskupljenje će uticati na bolje poslovanje EPS-a, a električna energija u Srbiji biće i dalje ubedljivo najjeftinija u Evropi. Kako je rekao ministar Antić, ona će biti 50 odsto jeftinija nego u Crnoj Gori, dvostruko jeftinija nego u Hrvatskoj i 15 odsto niža nego u BIH.

Pitali smo građane Sremske Mitrovice koliko plaćaju struju, da li su čuli za najavljeno poskupljenje i kako će to uticati na njihov budžet.

„Ja sam penzionerka i živim sama. Struju trenutno plaćam oko 2.500 hiljade a tokom zime oko 4.500. jer se na struju dogrevam. Penzija mi je oko 18.000 hiljada i svako poskupljenje za moj novčanik je veliko. A treba kupiti i drva za zimu jer su sad jeftinija“, rekla je Katarina K.

Dvočlana porodica, koja živi u prvoj zoni grada Sremska Mitrovica struju plaća oko 6000 dinara, a kako kažu, ovo poskupljenje ne podržavaju.

„Za poskupljenje sam čuo danas i ne slažem se sa informacijom da se struja u proseku plaća oko 2.500 hiljade. Mi je plaćamo mnogo više, pogotovo zimi, a uz poskupljenje od 12 odsto, ne znam ni sam kako ćemo sve račune poplaćati“ rekao je Dalibor M. koji u Sremskoj Mitrovici živi sa suprugom i dvoje dece.

Poljoprivrednik iz Salaša Noćajskog, za sedmočlano domaćinstvo, struju plaća oko 10.000 hiljada, što je kako kažu, za njih velika stavka.

„S obzirom da nemam stalan posao i redovna primanja i da zavisim od sezone i vremenskih prilika, mesečno izdvojiti 10. 000 hiljada samo za struju, je zaista mnogo. Imam četvoro dece, dva školarca i jednog studenta i samo za njihovu mesečnu užinu meni je porebno oko 6000 dinara a gde je sve ostalo“, rekao je Vlada T.

Ministar energetike Aleksandar Antić je naveo da „nikada nije dobar trenutak za povećanje cene električne energije“, ali da je to sada neophodno kako bi elektroenergetski sistem ostao stabilan.

Kako je objašnjeno, od 12 odsto poskupljenja 7,5 odsto se odnosi na akcizu, a sama struja je poskupela za 4,5 odsto. Tako će prihod od akciza na godišnjem nivou biće 14,1 milijardi dinara.

Cena kilovat-časa od 1. avgusta će tako iznositi 7,28 dinara, a najogroženija domaćinstva imaće besplatnih od 120 do 250 kilovat-časova mesečno.

„Povećanje se ne odnosi na privredu i industriju, pa neće uticati na ostale cene“, rekao je Antić.

Možda Vam se svidi i