Sremska Mitrovica – Na polju Leget, nadomak Sremske Mitrovice, polaganjem cveća i odavanjem počasti palim borcima u Prvom svetskom ratu svečano je obeležena 101 godišnjica bitke na Legetu.

Cveće na spomenik palim borcima u ime lokalne samouprave položio je Bogdan Kuzmić, pomoćnik gradonačelnika Sremske Mitrovice.

“6. septembar 1914. godine, u jednom danu počela je I završeila se jedna od najžešćih koje je srpska vojska vodila u prvom svetskom ratu i to samo nekoliko dana posle velike Cerske pobede srpske vojske u borbi za ujedninjenje svog naroda. Ovo je dan sećanja na velike heroje, koji su primer hrabrosti i junaštva “, rekao je Kuzmić I dodao da ima tu cast da u ima grada I u svoje lično ime pokloni pred scenama stradalih vojnika.

legetu

Ove godine, pored polaganja cveća na spomenik, i prigodnog kulturno umetničkog programa, prvi put je organizovan i “Legetski marš” u čast stradalnika 13. pešadijskog puka “Hajduk Veljko” iz sastava nekadašnje Timočke divizije, u Prvom svetskom ratu.

Prema rećima  Dragana Sabljov, jednog od organizatora događaja, šetnja duga 15 kilometara u čast strašnog stradanja  ima za cilj da se ovakvi događaju nikada ne zaborave, ali i ne ponove.

Spomen-kosturnica na polju Leget, tokom 2014. godine u potpunosti je obnovljena i rekonstruisana sredstvima Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

 

 

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik