Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja Svetskog dana Roma, sinoć je na Velikoj sceni Pozorišta “Dobrica Milutinović” u Sremskoj Mitrovici održana svečana proslava, ovog za pripadinke Romske nacionalne zajednice, važnog dana.

Proslavu su organizovali Udruženje Roma “Parno Romoro” u saradnji sa osnovnom školom “Triva Vitasović Lebarnik” iz Laćarka i organizacijom GRUBB (Gypsy Roma Urban Balkan Beats).

U osnovnoj školi “Triva Vitasović Lebarnik” u Laćarku, učitelj Zlatko Vuletić već nekoliko godina u nazad radi sa romskom decom koja su nastupala na proslavi.

5

“Prošle godine smo, takođe povodom obeležavanja Svetskog dana Roma organizovali predstavu u pozorištu u kojoj su igrala upravo romska deca i pokazalo se da je to bio pun pogodak. Ove godine unapredio sam rad sa decom, ali i uspostavio saradnju sa organizacijom “GRUBB”, pa su nam tako dolazili profesionalni koreografi i pomagali u realizaciji večerašnje proslave”, rekao je Vuletić.

On je dodao da mu je cilj da kroz kreativan angažman mladih Roma oni postanu vidljiviji u društvu, da se podstakne njihovo dalje umetničko zalaganje i omoguću im se ravnopravan pristup javnom životu.

Ispred Grada Sremska Mitrovica okupljene je pozdravila načelnica Gradske uprave za obrazovanje Mirjana Pjevac koja je izrazila zadovoljstvo što je sve veći broj dece romske nacionalne zajednice uključeno u obrazovni sistem i što se njihov kvalitet ogleda upravo u rezultatima koje postižu, a kojima pored toga što promovišu sebe i svoju zajednicu, oni promovišu i škole, ali i sam grad.

4

Svečanu proslavu Svetskog dana Roma podržala je lokalna samouprava Grada Sremska Mitrovica, lokalna zajednica, kao i Savet mesne zajednice Laćarak.

Bahtaio tumenđi amaro baro ćes!

Možda Vam se svidi i