Sremska Mitrovica – U „Art klubu Surmiumarta“ u Sremskoj Mitrovici, u utorak 14. aprila počinje revija filmova pod nazivom „Lica afričkog filma“ koja će trajati do petka 17. aprila.

Na ovom francuskom filmskom karavanu biće prikazana četiri filma novijeg datuma, rađena u koprodukciji Francuske i afričkih zemalja. Projekcije će počinjati svako veče u 20:00 časova, a ulaz je besplatan.

Ciklus počinje filmom „Lumumba“ koji donosi priču o tragičnoj sudbini prvog premijera nezavisnog Konga – Patrisa Lumumbe. U nepreglednoj lepoti noći jedne afričke savane, dva čoveka su dobila zadatak da iseku tri leša. Da ih spale. Da ih zakopaju. Ovde se završava život Patrisa Lumumbe, ali ovde i počinje njegova priča…

francuski filmski karavan1

U sredu 15. aprila na programu će biti film „Piroga“ koji prati kapetana jedne ribarske piroge (uskog drvenog broda) koji ne želi, ali će morati da preveze 30 ljudi iz Segenala u Španiju. Oni se ne razumeju svi, neki nikad nisu videli more i niko ne zna šta ga čeka.

Film „Snovi od prašine“ biće prikazan u četvrtak 16. aprila, a glavni junak je Moktar Diko, seljak iz Nigerije, koji traži posao u rudniku zlata na severoistoku Burkine Faso. Ali pošto ne zna ništa o ispiranju zlata, mora sve da nauči. U ovom zatvoru sa rešetkama od vetra i prašine, nada se da će zaboraviti prošlost koja ga proganja.

Ciklus „Lica afričkog filma” zatvoriće „Min Je (Reci mi ko si)“, porodična priča koja prati buržoaski par iz Bamaka i njihove preljube.

francuski filmski karavan

Projekcije filmova iz ciklusa „Lica afričkog filma“ održaće se u Sremskoj Mitrovici zahvaljujući odličnoj saradnji Centra za kulturu „Sirmiumart” i „Francuskog instituta u Beogradu“.

You may also like