Obeležen Dan planete Zemlje

Sremska Mitrovica – U okviru projekta prekogranične saradnje grada Sremske Mitrovice i hrvatskog grada Osijeka, po drugi put u Sremskoj Mitrovici danas je organizovana manifestacija povodom obeležavanja Dana planete Zemlje.

Kao i prošle godine glavni akteri manifestacije bili su najmlađi Mitrovčani. U igrama koje su bile zabavno edukativnog karaktera, a koje su se odnosile na prikupljanje i odvajanje otpada učestvovali su učenici svih osnovnih škola sa teritorije grada Sremska Mitrovica. Njima su se pridružila i deca iz ŠOSO “Radivoj Popović” i predškolske ustanove „Pčelica“, a za muzički deo manifestacije bila su zadužena deca muzičke škole “Petar Krančević” i dečiji hor “Vivak”.

Manifestaciju su otvorili zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković i direktor JKP “Komunalije”, Radoslav Jevremović.

44

“Ne postoji ni jedan praznik na svetu koji povezuje sve ljude na zemaljskoj kugli kao što je upravo današnji dan, Dan planete Zemlje. Mi građani moramo da štitimo i da pazimo životnu sredinu, svaku ulicu i svaki grad”, rekao je Janković u svom obraćanju okupljenima.

On je dodao da Grad Sremska Mitrovica u saradnji sa gradom Osijekom razvija jedan program koji je dugoročan, jer zaštita životne sredine i stvaranje društva bez otpada jeste jedna aktivnost koja nije vremenski limitirana i mora da traje.

66

“Veliki je značaj što deca mlađih uzrasta učestvuju u jednoj ovakvoj manifestaciji. Razvijanje svesti kod svih naših sugrađana je važno, a posebno kod dece i generacija koje dolaze. Bitno je da oni od malih nogu uče o očuvanju životne sredine, kako i na koji način se vrši pre svega deponovanje i odlaganje otpada smeća u domaćinstvu, školi, na ulici i oni su, čini mi se, najbolji su kritičari kada vide starije, svoje roditelje, drugare i prijatelje da se neodgovorno ponašaju.”, rekao je Janković.
“Mi planetu Zemlju nismo nasledili, već pozajmili od naših potpomaka, onih koji će doći”, za kraj je napomenuo Janković i kratko dodao da će grad i u narednom periodu nastaviti da se bavi ekologijom i očuvanjem životne sredine.

Kako je organizator manifestacije JKP „Komunalije“, iz ovog preduzeća kažu da će težiti da ova manifestacija preraste u tradicionalnu.

55

„U okviru prekogranične saradnje sa Hrvatskom, po drugi put se u Sremskoj Mitrovici organizuje manifestacija povodom obeležavanja Dana planete Zemlje, izuzetno mi je drago što su se sve osnovne škole odazvale pozivu i uzele učešće i nadam se da će tako biti i narednih godina“, rekao je Dragoslav Jevremović, direktor JKP “Komunalije”.

Jevremović je dodao da je bitno probuditi svest o značaju odlaganja i selekcije komunalnog otpada kod svih građana Sremske Mitrovice.

77

Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine u SAD, posle ekološke akcije koja je održana tog dana.
Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

111

222

777

You May Also Like