Sremska Mitrovica – Povodom obeležavanja šesnaeste godišnjice od početka NATO bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije, a u čast i sećanje na stradale i ubijene danas je održan pomen i položeni su venci i cveće na spomen ploču u Masarikovoj ulici.

Tokom bombardovanja koje je trajalo 78 dana više od 2500 građana Jugoslavije je izgubilo živote, a oko 12.500 građana je ranjeno. Živote tokom bombardovanja izgubilo je i pet Mitrovčana.

Četvorica Mitrovčana su izgubili živote kao pripadnici Vojske Srbije, u ratnim dejstvima, dok je Ljiljana Veliki bila civilna žrtva rata. Ona je poginula u dvorištu svoje kuće prilikom bombardovanja kasarne „Boško Palkovljević Pinki”.

polaganje venaca1

 

Poginuli su:

Milenko B. Božić, rođen 1979. godine
Miloje B. Jakovljević, rođen 1955. godine
Željko J. Varga, rođen 1966. godine
Zoran B. Veselić, rođen 1972. godine
Ljiljana Veliki, rođena 1960. godine

“Na današnji dan pre šesnaest godina devetnaest zemalja uključenih u NATO alijansu iz samo njima znanih razloga napali su jednu suverenu državu i mi se od tada pitamo zašto je jedan takav zločin morao da se dogodi kada je tada Savezna Republika Jugoslavija, a danas Republika Srbija kao njen pravi naslednik, zemlja u kojoj se poštuju manjinska ljudska prava”, prilikom pomena rekao je Tomislav Janković, zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice. Janković je dodao da su se Mitrovčani danas okupili ne samo kako bi odali počast nastradalima, nego i poslali poruku mira da se ovakvi zločini nikada više ne ponove.

polaganje venaca4

Ciljevi u Sremskoj Mitrovici bombardovani su 21. maja 1999. godine.

polaganje venaca

You may also like