Sremska Mitrovica – Dva rusinska društva u Sremskoj Mitrovici uz podršku lokalne samouprave organizovaće proslavu Nacionalnog dana Rusina u nedelju, 18. januara sa početkom u 19:00 časova u Grkokatoličkoj crkvi u Sremskoj Mitrovici.

Tim povodom danas je u zgradi lokalne samouprave načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, Ilija Nedić ugostio predstavnike rusinskih društva koja će ove godine po prvi put zajedno organizovati proslavu Nacionalnog dana Rusina.

10934621_10203195902844077_229360644_n

Protojerej stavrofor otac i mitrovački paroh Vladislav Varga, ovom prilikom je rekao da je najavljeni događaj važan za sve Rusine u Srbiji i Sremskoj Mitrovici koji već 270 god žive na ovim prostorima. On je dodao da u Sremskoj Mitrovici ima oko 620 Rusina koji su iako malobrojni izuzetno važni članovi zajednice Sremska Mitrovica i da je odizuzetne važnosti da se oni povežu međusobom, da čuvaju svoju tradiciju, istoriju i kulturu koju su doneli ovde sa saobom.

„Rusinska nacionalna zajednica svojim kulturnim aktivnostima i svojim učešćem u kulturnom i društvenom životu Sremska Mitrovica svakako doprinosi afirmaciji kulturnog života i scene u ovom gradu“, rekao je načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, Ilija Nedić i čestitao je rusinskoj nacionalnoj zajednici njihov praznik.

On je dodao da će lokalna samouprava i u narodnom periodu podržati kako Rusinsku nacionalnu zajednicu, tako i druge nacionalne zajednice i pružati im šanse i mogućnosti da čuvaju svoju tradiciju, integritet, istoriju i kulturni identitet s obzirom da je Sremska Mitrovica veoma etnički raznolika i da sve nacionalne zajednice doprinose svojim radom kulturnom identitetu grada.

Možda Vam se svidi i