Unija poljoprivrednih proizvođača iz Sremske Mitrovice saopštila je da se na poziv opštinske uprave prijavilo 372 poljoprivrednika, koji za prodaju imaju 8.663 tovljenih svinja.

prasad-prasici-svinje-stocarstvo-prase-svinja-uzgoj-farma-morguefile-com-jpg_660x330

Predsednik Unije poljoprivrednika iz Sremske Mitrovice Zlatan Đurić rekao je da se popis – prijavljivanje tovljenika za interventni otkup nastavlja, a da je samo privremeno zaključen spisak na kome je skoro 20.000 svinja prve klase.

Kako je istakao Đurić, ovaj prvi spisak danas je predat Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, koji je od njih zahtevala ministarka Snežana Bogosavljević Bošković.

Uniju poljoprivrednika u Sremskoj Mitrovici danas su opsedali nakupci i trgovci svinja, sa namerom da nekoga od farmera sa spiska prepuste njima, da bi roba dospela do klanica, što su u Uniji odbili i potvrdili su da cena žive vage iznosi 1,38 evra/kg, uvećana za PDV. Uniji su se danas prijavile i velike farme iz Bečeja, Rume, okoline Subotice, Bačke Topole, Melenaca i još nekih mesta i ponudili su svoje, za utovar pristigle, prvoklasne tovljenike. Zbog ovakve ponude, Zlatan Đurić očekuje da će se spisak za interventni otkup povećati i preko 50.000 tovljenika. Inače, tokom prošle godine, nedeljni uvoz tovljenika kretao se od četiri do šest hiljada komada, što je uz uvoz mesa različitih vrsta i kvaliteta uticao na sunovrat domaćeg svinjarstva.

Evidentiranje je sprovedeno da bi se utvrdilo koliki je tržišni višak, s obzirom da je ministarka poljoprivede Snežana Bogosavljević Bošković najavila da će klanice otkupiti sve tovljenike,

„AgroServis”

Možda Vam se svidi i