Sremska Mitrovica- Na današnji dan, pre 16 godina, u akciji NATO bombardovanja Srbije, u sremskom selu Buđanovci srušen je nevidljivi bombarder F-117A.

Tada je srušen i mit o neoborivom američkom „nevidljivom“ lovcu bombarderu F-117A, zvanom „noćni soko“, koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku… stekao oreol „nevidljivog“.

Oboren je 27. marta u vojvođanskoj ravnici u sremskom selu Buđanovci, tri dana posle početka NATO bombardovanja Srbije.

Tu letilicu oborio je 3. divizion 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sata, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i „maloj tehničkoj inovaciji“ uspeli da ga pogode sa zemlje.

„Noćni soko“ je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa „neva“, a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajeno za letilice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv „stelt“, što na engleskom jeziku znači „krišom“, „u potaji“, ili „nevidljivi avion“.

„Noćni soko“ je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude „nevidljiv“ za radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču da se letilica ne može registrovati na radaru.

Delovi, nad Srbijom srušenog, lovca bombardera F117A čuvaju se u Muzeju vazduhoplovstva u Beogradu.

Možda Vam se svidi i