Sremska Mitrovica – Danas su Sremsku Mitrovicu posetile Erika Kin, ataše za kulturu Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji i Aleksandra Fulgosi, pomoćnik ministra kulture za zaštitu kulturnog nasleđa, koji su zajedno sa predstavnicima lokalne samouprave obišli restaurirane mozaike Carske palate.

Projekat restauracije i konzervacije mozaika Carske palate Sirmijuma započet je pre dve godine, a sufinansiran je iz velikog granta američkog Ministrstva za spoljne poslove i ambasadorskog fonda namenjenog za zaštitu kulturne baštine (koji se prosleđuje preko ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu) i Ministarstva kulture Republike Srbije.

12463752_1653335958252680_2048885114_n

Realizacija Projekta je poverena Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Beograda i Zavodu za zaštitu spomenika kulture iz Sremske Mitrovice uz podršku Grada Sremska Mitrovica.

“Mi smo danas ovde u Sremskoj Mitrovici iz više razloga, a jedan od njih je taj da sagledamo na koji način je završen ovogodišnji deo projekta restauracije i konzervacije mozaika Carske palate. Poznato je da Ministarstvo kulture i informisanja već godinama u kontinuitetu polako i sukcesivno finansira konzervaciju mozaika Carske palate i za nas je to bio jedan od prioritetnih projekata, a učinićemo sve da tako bude i u budućnosti, naravno sve u skladu sa mogućnostima budžeta Republike Srbije”, rekla je Fulgosi.

Ona je izrazila zadovoljstvo do sada urađenim poslom, ali i saradnjom sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država i dodala da se nada da će i u budućnosti udruženim snagama moći brže i efikasnije da rade na restauraciji i konzervaciji mozaika Carske palate.

Ljubiša Šulaja, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica današnju posetu navodi kao izuzetno značajnu, jer će tokom nje i ataše za kulturu američke ambasade, ali i pomoćnik ministra videti dokle se odmaklo sa projektom.

“Konzervacija mozaika uz podršku američke ambasade teče jednim dosta bržim tempom nego što smo mi to očekivali, oni su nam dali jedan zaista dobar vetar u leđa, jer upravo sredstva koja nam je obezbedila američka ambasada su i pokrenula čitav projekat”, rekao je Šulaja.

Za kraj on je dodao da je zadovoljan tempom kojim se odvijaju radovi, ali i naglasio da je još dosta posla ostalo da bude urađeno.

“Zadovoljni smo kako se realizuje konzervacija i restauracija mozaika, ove godine završavamo prostoriju broj 16 koja ima najveći broj kvadrata očuvanih originalnih mozaika. U budućnosti nas čeka još dosta posla kako bi sve mozaike otkrili i pokazali svetu čime sve to Sremska Mitrovica raspolaže i čime može da se povali”, rekao je Šulaja.

Do sada, ukupan iznos sredstava izdvojenih za finansiranje projekta Restauracije i konzervacije mozaika Carske palate iznosi 176.657 američkih dolara.

Možda Vam se svidi i