Penzionerima bi ova jesen mogla biti bolja od prethodne jer je najavljeno povećanje penzija za one čiji su čekovi ispod 25.000 dinara mesečno, dok bi oni koji imaju više od tog iznosa mogli dobiti deo onoga što im se od novembra prošle godine umanjuje.

Naime, premijer Aleksandar Vučić obećao je da će pre kraja mandata sadašnje vlade gotovo svi penzioneri imati više penzije nego što su ikada imali jer su srpske javne finansije trenutno snažne.
– Ako na kraju mandata budemo rekli – izlečili smo kasu, podigli smo rast bruto domaćeg proizvoda i privrede, ljudi više nemaju umanjena primanja – to će biti veliki uspeh i znak da je dobra budućnost pred svim penzionerima i svima drugima – istakao je Vučić.

beog-Penzioneri

Po oceni lidera PUPS-a Milana Krkobabića, ta stranka ostaje pri svom ranijem stavu da penzije prate plate u javnom sektoru i u slučaju da padaju i u slučaju da rastu, koji je dodao i da na smanjenje penzija gledaju kao na privremeni solidarni porez koji će pomoći da zemlja stane na noge.

No, koliko je vlast zaista spremna da poveća penzije znaće se već na leto jer pre nego što i onima s najnižim primanjima ček bude povećan, mora uslediti izmena pomenutog Zakona o privremenom smanjenju penzija. Predlog izmena mora pred poslanike uputiti Vlada i iz njega će se videti koliko će penzije niže od 25.000 dinara mesečno biti veće, kao i koliku će nadoknadu dobiti oni čiji ček je veći od limita i kojima se od novembra lane on umanjuje 22, odnosno 25 odsto. Tek kad Vlada utvrdi predlog izmena, može se izvesti računica o tome koliko će tačno dobijati penzioneri. Uglavnom, od 1. oktobra imaće više nego sad.

Izvor: Dnevnik

Možda Vam se svidi i