Sremska Mitrovica – Sremskomitrovačko udruženje „Zavičaj“ pokrenulo je inicijativu da se u ovom gradu podigne spomenik interpretatoru narodnih pesama Aleksandru Aci Dejanoviću (1923-2000) i da se, njemu u čast, u Sremskoj Mitrovici organizuje festival srpske narodne pesme.

Zagovornici ove ideje tvrde da nije reč o „kontri“ projektu podizanja Spomenika toleranciji s likom pokojnog prosjaka Šefka Alimanovića Juse, već o jednostavnoj želji da se od zaborava sačuva lik i delo znamenitog sugrađanina.

Po njima, Aleksandar Dejanović je jedan od brojnih zaslužnih Mitrovčana koji su svojim delom zadužili grad, a građani mu se nisu odužili zasluženim spomenikom.

aleksandar dejanović
Predstavnici „Zavičaja“ su sa predstavnicima grada već održali sastanak posvećen ovoj inicijativi.

Jedan od osnivača udruženja „Zavičaj“ Miomir Filipović kaže da ideju o podizanju spomenika Aleksandru Aci Dejanoviću podržava i sve više Mitrovčana.

„Vodimo se idejom da grad treba da podiže spomenike ljudima koji su to zaista i zaslužili i na koje se mogu ugledati sve buduće generacije. U Laćarku je već formirano kulturno-umetničko društvo koje nosi ime Aleksandra Ace Dejanovića, a naša želja je da Mitrovica bude organizator festrivala srpske narodne muzike koji bi nosio ime poznatog pevača i tako bismo čuvali, negovali i poštovali tradiciju“, navodi Filipović.

On dodaje da je malo poznato da u Radio Beogradu postoji veliki broj trajnih snimaka na kojima Aleksandar Aca Dejanović peva raznovrstan reportoar, ne samo vojvođanski melos, već i sevdalinke.

Izvor: RTV

You may also like