Sremska Mitrovica – Istraživačka stanica Petnica, od 3. do 16. avgusta, organizuje jedanaestu Petničku međunarodnu letnju školu nauke (Petnica International), u kojoj učestvuje 17 polaznika iz Engleske, Italije, Hrvatske, Makedonije, Nemačke, Rumunije, Španije i Srbije, među kojima je i Mitrovčanin Marko Skakun.

Polaznici letnje škole će tokom dve nedelje, imati priliku da slušaju predavanja eminentnih predavača, saradnika —tanice, iz naše zemlje, ali i iz inostranstva a imaće mogućnost da rade na sopstvenim istraživanjima u naučnim oblastima za koje su iskazali interesovanje (astronomija, biologija, fizika i istorija).
Pored toga radiće i neke grupne projekte, organizovaće se zanimljive radionice i debate, a planirana su i dva izleta: obilazak kanjona reke Gradac i poseta Beogradu.

Kako je saopšteno, Marko Skakun, učenik III razreda Mitrovačke gimnazije i Andrea Ćirić, učenica III razreda Gimnazije u Kraljevu na letnjem kampu primenjene fizike i elektronike rade vrlo zanimljivo istraživanje. Njhov projekat nosi naziv “Projekat Lokalizacija izvora zvuka“.

“Sistem za lociranje nalazi primenu u robotici. Ideja je bila da se pokuša dobiti jeftiniji i brži sistem za lociranje pomoću zvuka kao zamena za kamere.
Informišući se o ovom sistemu, Andrea i Marko su naišli na radove u kojima se koristi veći broj mikrofona (6).
Oni žele da ispitaju učinak sa 4 mikrofona. Mikrofoni su raspoređeni u određenom prostoru i primaju zvučni signal koji se emituje sa različitih pozicija. Pošto se zvuk širi sferno, mikrofoni primaju signal u različitim vremenima. Na osnovu kašnjenja signala vrše se proračuni na osnovu kojih se određuje pozicija izvora zvuka“, navodi se u saopštenju Istraživačke stanice Petnica.

Možda Vam se svidi i