Sremska Mitrovica – U Sabornom hramu Svetog Dimitrije u Sremskoj Mitrovici juče je Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski gospodin Vasilije služio svetu arhijerejsku liturgijU povodom obeležavanja slave grada, Mitrovdana.

Nakon svete liturgije, kojoj su prisustvovali predstavnci lokalne samouprave i veliki broj Mitrovčana, isečen je slavski kolač, a zatim je formirana litija od Sabornog hrama Svetog Dimitrije do istoimene bazlike.

Ispred bazilike Svetog Dimitrije Njegovo Preosveštenstvo episkop sremski gospodin Vasilije izgovorio je molitvu za Grad Sremsku Mitrovicu i njene stanovnike i svima koji slave poželo srećnu krsnu slavu.

“Uvek je 8. novembar poseban dan za nas koji živimo u Sremskoj Mitrovici, dan kada slavimo, dan koji posvećujemo Svetom Dimitriju, zaštitniku našeg grad. U to ima svim sugrađanima i svim ljudima koji ovaj dan obeležavaju kao krsnu slavu upućujem čestitke, žeilim im puno zdravlja, sreće i uspeha”, poručio je zamenik gradonačelnika Sremske Mitrovice, Tomislav Janković i dodao da se nada da će sledeća godina doneti još više napretka za ovaj grad i sve njegove stanovnike.

Sveti velikomučenik Dimitrije Solunski rođen je u Solunu u 3. veku nove ere, gde je postavljen na očevo mesto za vojvodu. Zadatak mu je, takođe, bio da progoni hrišćane. Međutim, on ih je štitio i zato bio osuđen na smrt. Izboden je kopljima od strane rimskih vojnika početkom 4. veka.

Crkveni istoričari nisu saglasni oko toga da li život ovog svetitelja treba locirati u Solun ili Sremsku Mitrovicu, rimski Sirmijum, jer najstariji dokumenti koji su sačuvani potiču tek iz 8. veka, prenosi Verska informativna agencija. Prema jednom tumačenju, mučenik je pogubljen u Sirmijumu, a ostaci preneti u Solun, nakon osvajanja Srema od varvara.

Grci su već 413. podigli u Solunu baziliku u kojoj su se čuvale mošti Svetog Dimitrija. Grad je sačuvan, po predanju, od zemljotresa, bolesti, opsada. Sveti Sava Srpski, kako beleži Domentijan “dođe u solunski grad i pokloni se svetom velikom čudotvorcu Dimitriju i celiva njegovu časnu ruku”. Svetog Dimitrija posebno slave, pored Grka, Rusi i Srbi.

Kod Rusa je njegov kult počeo da se širi još u 12. veku. Oni su ga 1581. izabrali za zaštitnika Sibira. Njegov praznik je jedan od najvećih praznika u Ruskoj crkvi. U Srpskoj crkvi je njemu posvećeno preko 120 hramova. Sremska Mitrovica ga naročito proslavlja, a na njenom grbu nalazi se od 1388. godine.

Srbi smatraju da do Mitrovdana treba završiti sve velike poslove, pošto počinje zima, a ako je praznik pod snegom, znak je vrlo hladne zime.

Možda Vam se svidi i