Sremska Mitrovica – Grad Sremska Mitrovica namerava da decentralizuje upravu formiranjem dve opštine: Laćarak i Mačvanska Mitrovica
Sremska Mitrovica – Sa 90.000 žitelja i prostorom od 76.000 hektara, Sremska Mitrovica će 2016. godine decentralizovati gradsku upravu formiranjem dve opštine. Jedna će biti najveće srpsko selo Laćarak, a druga Mačvanska Mitrovica, za sedam naselja severnog dela Mačve, koja je status opštine imala pre 60 godina. Za potrebe opštinske uprave u Laćarku se ovih dana renovira zgrada Doma kulture, a u Mačvanskoj Mitrovici administracija će biti smeštena u upravnoj zgradi nekadašnjeg Brodogradilišta „Sava”.

– Ovim želimo da decentralizujemo gradsku vlast i da se o nekim vitalnim pitanjima odlučuje u tim mestima, jer smatramo da oni sami najbolje znaju šta je njihov prioritet. Da bi se sve to realizovalo, moramo izmeniti Statut grada Sremske Mitrovice u kom će stajati da postoje dve gradske opštine. Raspoloženje je veliko da to uradimo – ističe gradonačelnik Branislav Nedimović.

Kako je navedeno u obrazloženju Laćarak je odavno trebalo da preraste u opštinu. To mesto ima 12.000 stanovnika, a prostire se na gotovo 6.000 hektara. Oko 4.000 kuća poređano je u više od 50 ulica, od koje su neke duge i pet kilometara. U školi je hiljadu đaka, a sportski i kulturni život zahteva veću brigu nego što je mogla da pruži jedinstvena gradska uprava sa svojim službama.

Laćarak je po broju stanovnika veći od 17 opština i od 70 opštinskih mesta u Srbiji i i ima veliki potencijal za samostalnu proizvodnju hrane i razvoj male privrede. Krajem 20. veka u ovom selu je godišnje tovljeno više od 100.000 svinja. Zbog loših uslova za privređivanje, taj broj je znatno manji, ali se može lako promeniti ako postoji volja da se pomogne srpskom seljaku.

индекс

Opština sa sedištem u Mačvanskoj Mitrovici bi bila obnovljena, jer je do 1955. godine ona skoro čitav vek bila opštinsko mesto za sela severne Mačve: Zasavicu, Noćaj, Noćajski Salaš, Ravnje i Radenković. To je prostor na oko 13.000 hektara sa oko 11.000 žitelja.

Zfrada-buduce-opstine-Macvanska-Mitrovica

Ovaj deo Sremske Mitrovice ima plodnu zemlju i vredne ljude za proizvodnju žitarica i stoke, kao i uslove za industrijski razvoj, jer su na ovoj teritoriji najveće rečno brodogradilište na području bivše Jugoslavije sa 600 zaposlenih, jedna od najvećih fabrika stočne hrane u Srbiji „Hranaprodukt” sa 200 zaposlenih, fabrika pekarskih peći sa 100 zaposlenih „Dadeks”, klanice u Noćajskom Salašu i Ravnju.

Izvor  Dnevnik

Možda Vam se svidi i