Sremska Mitrovica – U okviru obeležavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama a u cilju preventivnog delovanja Centar za socijalni rad „Sava“ Sremska Mitrovica je u petak, 4. decembra organizovao pozorišnu predstavu pod nazivom ”Želim da se oslobodim“ čija tematika upravo govori o nasilju nad ženama.

“Kroz ovu i slične aktivnosti želimo da u našoj lokalnoj zajednici razvijemo nultu toleranciju na svaki vid nasilja te da naše sugrađane edukujemo i ohrabrimo da svaki oblik nasilja prijave nadležnim institucijama”, piše u zvaničnom saopštenju Centra za socijalni rad “Sava” izdatom povodom ovogodišnjeg obeležavanja 16 dana aktivizma.

nasilje_zene_cx_km

Porast nasilja u društvu direktno je povezan sa porastom nasilja u porodici. Najčešće žrtve nasilja u porodici su žene, deca i stare osobe. Statistika govori da svaka druga žena doživljava neki oblik psihičkog nasilja u porodici, da je svaka treća žena doživela fizički napad od nekog člana porodice, a da je svaka četvrta žena izložena pretnjama nasiljem.

Najčešće žrtve nasilja u porodici su supruge ili bivše supruge nasilnika.
U ovoj godini u Srbiji su 34 žene ubijene u porodičnom nasilju, dok je Centru za socijalni rad „Sava“ tokom 2015. godine prijavljeno 198 slučajeva nasilja u porodici.

Nasilje nad ženama je globalni problem koji prelazi granice različitih kultura, rasa, ekonomskih grupa i religija.

Ono ima različite oblike i forme, na različite načine je sankcionisano, a zajednica pokušava da nađe najbolja rešenja za prevenciju, suzbijanje i zaštitu od nasilja u porodici.

Međusektorska saradnja javnih službi, lokalne samouprave i nevladinih organizacija u borbi protiv nasilja nad ženama omogućava bolju i bržu razmenu informacija ali i stvaranje sistema podrške koji je dugoročno efikasan u zaštiti žrtava nasilja u porodici.

Možda Vam se svidi i