Pomoćnik ministra privrede za mala i srednja preduzeća Katarina Obradović Jovanović pozvala je danas zainteresovane da što pre konkurišu za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

Za taj program opredeljeno je 200 miliona, a javni poziv je, kako je istanuto, otvoren dok se raspoloživa sredstva ne utroše.

Ministarstvo privrede raspisalo je pre dva dana javni poziv malim i mikro preduzećima i preduzetnicima, kao i zadrugama, za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme.

zaposljavanje_clip_image002

„Program je namenjen za one najmanje, ali za one koji su proizvodno orijentisani i koji hoće da investiraju u proširenje svojih kapaciteta“, najavila je Obradović Jovanović, gostujući na TV Pink.

Govoreći o podacima za 2014. godinu, gde se preduzeća razvrstavaju na mala, mikro i srednja, Obradović Jovanović je precizirala da je ukupno postoje 324.766 preduzeća.

Obradović Jovanović je dodala da su pri tom 99 odsto mala i srednja preduzeća i da je to u svim državama, pa i u Srbiji, sektor koji čini najveći deo domaće privrede, jer u njemu radi skoro dve trećine zaposlenih, zbog čega je važno mu se obezbedi podrška.

Vlada Srbije je u martu ove godine usvojila strategiju razvoja malih i srednjih preduzeća sa akcionim planom do 2020. godine, podsetila je Obradović Jovanović.

Ona je najavila da se upravo sada radi sa drugim ministarstvima na pripremi godine preduzetništva.

„Naša želja je da objedinimo sve snage i to ne samo javnog sektora, već i nevladinih organizacija, privrednih komora, svih onih koji su uključeni u podršku ovom sektoru i da napravimo zajedničku akciju“, najavila je Obradović Jovanović.

Kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme, saopštilo je Ministarstvo.

U saopštenju se navodi da se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.

Sredstva se, kako piše, mogu koristiti za nabavku novih ili polovnih proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu.

Iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2.500.000 dinara, istaknuto je.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditinm zahtevima u jednoj od banaka koja je partner na programu.

Banke partneri Ministarstva u realizaciji tog plana su Erste banka, Intesa, Sosijete ženeral, Unikredit i Prokredit banka.

One su ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

Ministarstvo privrede realizuje program u cilju povećanja konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenja njihovog poslovanja, kao i kreiranja novih radnih mesta.

Izvor: Tanjug, Večernje novosti

Možda Vam se svidi i