Sremska Mitrovica – Wing Chun Kung Fu klub „Mali zmaj“ počeo je sa radom u aprilu ove godine, a već na prvom takmičenju na kojem su nastupili članovi ovog kluba osvojeno je pet medalja.

Drugo vušu srpsko prvenstvo u tradicionalnim kung fu formama održano je proteklog vikenda u Pančevu, a „mali zmajevi“ ostvarili su fantastičan uspeh u svojim starosnim kategorijama. Zlatom su se okitili Tanja Ivanković, Stefan Stanisavljević i Stefan Vajda, a bronzom Nemanja Kraguljac i Lazar Čikić.

Povodom ovog uspeha načelnik Gradske uprave za kulturu, sport i omladinu, Ilija Nedić priredio je prijem mladim sportistima i njihovim trenerima u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici. Nedić im je u ime Grada čestitao na postignutom uspehu i poželeo da se dobri rezultati nižu i u narednom period.

ving cu

Aleksandar Jovanović, predsednik i jedan od osnivača kluba “Mali zmaj”, objasnio je da je ideja o osnivanju kluba rođena početkom ove godine, a da se vrlo brzo i realizovala u delo. Jovanović je klub osnovao zajedno sa svojim bratom Borislavom.

“Prvobitna ideja o osnivanju kluba brata i mene izrodila se početkom ove godine, razmišljali smo o tome kako da pomognemo našim mlađim generacijama da razviju svoje talente i da se afirmišu kroz sport, da izgrade neki zdrav sistem vrednosti i eto u aprilu je klub zvanično počeo sa radom”, objašnjava Aleksandar Jovanović.

On je dodao da je od osnivanja kroz klub prošlo više od 30, a da imaju stalnih 20 članova uzrasta od 4 do 17 godina i izrazio zadovoljstvo i ponos što je za nepunih godinu dana koliko klub postoji već ostvaren dobar uspeh.

Wing Chun je drevna vestina koja je nastala u hramu Shaolin pre oko 500 godina. Nastala je od 5 velikih majstora od kojih je jedna bila zena. Kada je hram napadnut i spaljen, jedina prezivela od čuvene petorke je bila zena po imenu Ng Mui. Ona je u tajnosti razvijala sistem i kasnije ga nazvala Wing Chun sto u prevodu znaci Večno proleće. Wing Chun je danas jedan od najboljih i najefikasnijih sistema Kung Fu-a , a isključivo je namenjem osobama koji ne zele da koriste čistu silu jer omogućava pojedincu da sa malo snage savlada duplo jačeg i većeg protivnika od sebe. Poznati koji su trenirali Wing Chun su (Ip Man, Bruce Lee, William Cheung, Jackie Chan, Jet Li, Robert Downey jr. Wesley Snipes, Steven Seagal, itd.)

Možda Vam se svidi i