Šid – Premijer Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han obišli su danas prihvatni centar za izbeglice u Šidu.

izbeglice

Aleksandar Vučić izjavio je danas da je Srbija zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbeglica, ali da su one dobro zbrinute i da nije bilo nikakvih problema.

Vučić je, nakon obilaska prihvatnog centra za izbeglice u Šidu komesaru za proširenje EU Johanesu Hanu zahvalio na lepim rečima o tome kako Srbija tretipa izbeglice.

Rekao je da je Srbija po svim podacima zemlja kroz koju je prošao najveći broj izbeglica, budući da su kroz Srbiju prolazile izbeglice koje su dolazile iz Makedonije i Bugarske, a zatim odlazile većim delom u Mađarsku i manjim u Hrvatsku.

Johanes Han se zahvalio je Vladi Srbije na svemu što je učinila za izbeglice, nakon što je sa premijerom Sbije Aleksandrom Vučićem obišao Prihvatni centar za izbeglice u Šidu.

„Video sam šta je sve učinjeno u cilju pomoći izbeglicama“, rekao je Han i poručio da je reč o zajedničkom problemu za koji je potreban evropski odgovor.

Nijedna zemlja ne može biti ostavljena da sama rešava ovaj problem, uveren je komesar i tvrdi da problem može biti rešen samo ako svi radimo zajedno u duhu solidarnosti i podele tereta.

„Nove granice i zidovi nisu ono na čemu se oslanja funkcionisanje Evrope“, poručio je Han.

On je preneo da su šefovi država i vlada odlučili kako da se deluje, te da je dogovoreno da se ojačaju spoljne granice, uspostave hot-spotovi za registraciju, a njegova je obaveza, dodao je da pomaže zemljama kao što je Srbija, jer „ne može biti da samo jedna zemlja snosi teret, koja je žrtva samo zato što je zemlja tranzita“.

Obilasku prihvatnog centra prisustvovali su  gradonačelnik Sremske Mitrovice, Branislav Nedimović, zamenik gradonačelnika Tomislav Janković i ostali predstavnici lokalne samouprave Grada Sremska Mitrovica.

Možda Vam se svidi i